Webbinarium 7 maj om lösningar för ett mer hållbart skolmåltidssystem

Elever har lektion i ett växthus

2025-04-29

I projektet Ett nytt recept för skolmåltider har kommuner och myndigheter arbetat tillsammans för att hitta lösningar för ett mer hållbart skolmåltidssystem. Välkommen till vårt webbinarium den 7 maj då vi presenterar lärdomar, erfarenheter, goda exempel och verktyg från projektet. 

Projektet Ett nytt recept för skolmåltider som pågått sedan 2019 går mot sitt slut. Den 7 maj arrangerar därför Livsmedelsverket ett webbinarium om resultat och lärdomar från projektet.

Ingen föranmälan krävs utan det är bara att ansluta till webbinariet via länken nedan. Vi har specificerat tidpunkterna i programmet för att underlätta för dig som lyssnar.

Program

Inledning (9.30-9.45)

  • Kort presentation av projektet

Erfarenheter och lärdomar (9.45-10.50)

  • 9.45-10.05 Så har vi arbetat för att integrera skolmåltiden i utbildningen (Hofors kommun och Vallentuna kommun)
  • 10.05-10.15 Elevinvolvering för en mer attraktiv måltidsmiljö (Karlstads kommun)
  • 10.15-10.25 Ökad kompetensnivå kring miljömässig, näringsrik och kulinarisk mat i skolan (Munkedals kommun)
  • 10.25-10.35 Stöd för upphandling och inköp (Naturvårdsverket, Karlstads kommun och Vallentuna kommun)
  • 10.35-10.45 Målsättningar för hållbara skolmåltider samt indikatorer för uppföljning (Livsmedelsverket)

Summering (10.50-11.30)

  • 10.50-11.00 Framgångsfaktorer, slutsatser och lärdomar (Livsmedelsverket)
  • 11.00-11.10 Verktyg som tagits fram genom projektet (Jordbruksverket och Livsmedelsverket)
  • 11.10-11.20 Vad händer framåt?
  • 11.20-11.30 Tid för frågor 

Webbinariet riktar sig framför allt till dig som är beslutsfattare, skolledare, lärare, måltidschef, kökschef, måltidsutvecklare och upphandlare. Men vi tror att även du som studerar, forskar eller har ett stort intresse för skolmåltider har intresse av lyssna. Sprid gärna vidare till den eller de som du tror skulle vara intresserade av att komma med och lyssna!

Om Ett nytt recept för skolmåltider

I projektet Ett nytt recept för skolmåltider har åtta myndigheter och fyra kommuner tillsammans utforskat hur ett hållbart skolmåltidssystem kan se ut – från jord till bord och tillbaka igen. Myndigheterna har bidragit med kunskap och expertis inom relevanta sakområden samt arbetat med policyutveckling. Kommunerna har fungerat som utvecklingsmiljöer i projektet för att testa koncept i mindre skala på lokal nivå. Projektet har finansierats av Vinnova.

Kontakta oss

Ett fel inträffade när CAPTCHA-bilden skulle hämtas

Om Måltidsbloggen

Måltidsbloggen vänder sig till dig som arbetar med att utveckla de offentliga måltiderna och drivs av Livsmedelsverkets nationella kompetenscentrum för måltider i vård, skola och omsorg. Vi arbetar för att främja en hållbar och hälsosam livsmedelskonsumtion i offentlig sektor.

 En grafisk tallrik uppdelad i sex stycken pusselbitar, varje pusselbit har ett unikt ord. Säker, God, Integrerad, Näringsriktig, Miljösmart och Trivsam. Måltidsmodellen - ett helhetsperspektiv på hållbara måltider