Vilka åtgärder används för att minska matsvinnet inom offentliga måltider?

Möte i restaurangkök

2025-06-04

Vi har låtit forskare vid SLU ta fram en litteraturöversikt för att ta reda på vilka åtgärder som används för att minska matsvinnet i storkök och restauranger, både i Sverige och internationellt. Resultaten visar på en bredd av åtgärder och det går inte att säga att en enskild åtgärd alltid är bättre än en annan.

Litteraturöversikten som Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) har gjort omfattar studier publicerade 2016–2024 och visar att många verksamheter arbetar med att minska matsvinnet på olika sätt. Resultaten varierar stort och det går inte att säga att en enskild åtgärd alltid är bättre än en annan åtgärd. Många av de testade åtgärderna är redan väl kända och används inom offentliga måltider och finns beskrivna i Livsmedelsverkets handbok för minskat matsvinn, som i sin tur grundar sig på Göteborgsmodellen för mindre matsvinn.  

De vanligaste åtgärderna är att göra gäster och personal mer medvetna om matsvinn genom:

  • olika former av skyltar
  • undervisning
  • belöningar
  • att mäta och synliggöra matsvinnet

För att komma vidare med matsvinnsarbetet inom svenska offentliga måltider bör samtliga verksamheter arbeta systematiskt och kontinuerligt med matsvinnsfrågan. Studien visar att i valet av åtgärder bör kök börja med åtgärder som är lätta och billiga att införa, för att sedan höja ambitionsnivån successivt. Författarna rekommenderar att åtgärder införs där matsvinnet är störst och har störst möjlighet att göra skillnad, eftersom detta verkar vara viktigare än exakt vilken åtgärd som används.

− Jag förväntade mig att vi bara skulle hitta ett fåtal relevanta studier och därför blev jag överraskad över hur mycket som finns publicerat och att studierna genomförts på så många olika platser i världen, säger Mattias Eriksson, forskare vid SLU.

− Jag är överraskad över att det inte var någon intervention, eller grupp av interventioner, som tydligt stack ut som bäst, säger Runa Halvarsson, forskningsassistent vid SLU.

Om litteraturöversikten

Forskare på Sveriges Lantbruksuniversitet har på uppdrag av Livsmedelsverket genomfört en litteraturöversikt, som är en så kallad ”rapid review”. De har analyserat studier publicerade mellan åren 2016 och 2024 som utvärderar åtgärder för att minska matsvinn, särskilt inom offentliga måltider och liknande verksamheter såsom restauranger, hotell, personalmatsalar och sommarläger.

Kontakta oss

Ett fel inträffade när CAPTCHA-bilden skulle hämtas

Om Måltidsbloggen

Måltidsbloggen vänder sig till dig som arbetar med att utveckla de offentliga måltiderna och drivs av Livsmedelsverkets nationella kompetenscentrum för måltider i vård, skola och omsorg. Vi arbetar för att främja en hållbar och hälsosam livsmedelskonsumtion i offentlig sektor.

 En grafisk tallrik uppdelad i sex stycken pusselbitar, varje pusselbit har ett unikt ord. Säker, God, Integrerad, Näringsriktig, Miljösmart och Trivsam. Måltidsmodellen - ett helhetsperspektiv på hållbara måltider