Söderköping övade sin beredskap under Beredskapsveckan

2025-10-10

I Söderköpings kommun passade kostenheten på att öva sin beredskap under Beredskapsveckan. Verksamheten hade satt som mål att alla kök skulle laga minst en av veckans luncher utan el. Finalen på Beredskapsveckan var på lördagen då det var en mängd beredskapsaktiviteter för kommuninvånarna på torget och kostenheten serverade smakprov från krismenyn. MSB var också på besök för ett stopp på sin kommunturné.

Beredskapsveckans meny var en genomtänkt krismeny, där tre maträtter var lagade utifrån recept som kostenhetens kockar varit med att tävla fram, i en tävling som verksamheten arrangerade i våras. 

− Att utlysa en tävling för beredskapsrecept är ett sätt att göra en rolig happening och öka engagemanget kring beredskapsfrågorna, säger Eva-Lott Blixt som är kostchef i Söderköpings kommun (till höger i bild). Det är en aktivitet som jag kan rekommendera andra att göra och som gav nya recept till beredskapsmenyn.

I Söderköping har Kostenheten arbetat med beredskapsfrågan kontinuerligt sedan 2022, trots att det varken har kommit några konkreta uppdrag till enheten eller några dedikerade pengar. Istället har de börjat i det lilla och byggt på efterhand vartefter de lärt sig.

− Vi hade vår första övning 2022. Då hade vi ingen utrustning eller material utan det lånade vi av Scouterna och Hemvärnet. Hemvärnet hjälpte också till att visa hur utrustningen skulle användas, vilket var en trygghet. Maten lagades utomhus vid en gymnasieskola i kommunen. Det blev verkligen en succédag som sporrades oss att fortsätta med vårt beredskapsarbete. Eleverna tyckte det var gott, media var där och rapporterade, och det hela fick mycket uppmärksamhet. Genom denna övning lärde vi oss massor och identifierade vilket material vi behövde. Det materialet har vi sedan kunnat köpa in pö om pö, berättar Eva-Lott Blixt. Hon tipsar också om att inte vara rädd för att sätta igång. Hennes erfarenhet är att organisationen växer in i uppgiften och att saker och ting faller på plats.

Så har Söderköpings kommun gjort för att stärka sin beredskap

Nu har alla tillagningskök i kommunen utrustning och material för att kunna laga mat utan el: muurikkor, gasol, gasolskåp, brandsläckare, bandfilt, handfat, tält, varma jackor och handskar. Det finns också vattendunkar på alla enheter, liksom engångsmaterial. I alla kök finns det en ryggsäck som lätt ska kunna plockas fram vid en krissituation. Ryggsäcken innehåller pannlampor, belysning, tändstickor, telefonlista, första-hjälpen-material samt termometer för att garantera säker mat.

Desirée Blichfeldt är säkerhetssamordnare i kommunen. En av de stora utmaningarna i hennes arbete är att skapa förståelse i hela kommunorganisationen för arbetet med beredskapsfrågorna. Det är lätt att övningar och avbrott i de vardagliga rutinerna uppfattas som krångligt, då är det bra att ha draghjälp av varandra i arbetet. I Söderköping sitter säkerhetssamordnaren och kostchefen i samma korridor, vilket underlättar samverkan.

− Vi började med det vi hade, vi tyckte inte att det fanns någon anledning att vänta. Vår erfarenhet är att man får se det som ett långsiktigt arbete, och att det till stor del handlar om att skapa relationer.

Jessica Holm är kökschef för Storängsköket i Söderköping och hon har ett särskilt ansvar för beredskapsarbetet i kostorganisationen. Hon tipsar om att ha en färdigpackad ”beredskapsvagn” i köket, med de råvaror som behövs för att laga en måltid om det skulle vara kris. På vagnen behöver också receptet finnas utskrivet. Maträtten ska funka att laga när det inte finns el eller vatten, dessutom behöver den vara genomtänkt ur allergisynpunkt. Råvarorna som ingår ska inte behöva kyllagring. 

− Vagnen ser vi över regelbundet, så vi har snurr på varorna som är på den. Inget får stå och blir gammalt. Det finns också alltid potatisbullar i frysen eftersom det är smidigt att lägga på muurikkan och det är många som kan äta dem. Vi har också fyra dunkar vatten som vi byter vatten i var tredje vecka. Det är även bra med folielådor som alternativ till bleck.

Nyligen fick verksamheten hantera ett elavbrott. Då tog de beslut ganska snabbt att laga maten ute. 

− Det är bra att träna på att hantera muurikkan, koppla ihop gasolen och alla moment som behöver göras runt omkring. Det ska gå så snabbt och smidigt som möjligt. Vi har tält som vi lagar maten i. En rekommendation är att köpa tält som inte är så krångliga att montera, säger Jessica Holm. 

− Helst skulle vi vilja ha permanenta skärmtak i anslutning till alla kök, som vi kan laga mat under vid utematlagning, flikar Eva-Lott Blixt in. Vi har också nytta av kontinuitetsplanen. Vid ett elavbrott exempelvis så kan vi lätt titta efter vem som ska göra vad och när.

Det är lärorikt att öva 

− Det är lärorikt att öva, avslutar Jessica Holm. Alltid när vi övar så kommer vi på något som vi ska skruva på i planeringen eller så upptäcker vi något som vi behöver köpa in. Vi får också bekräftelse på om recepten i krismenyn funkar.

Även skolledningen tycker att det är viktigt att köket övar. Det gör att de känner sig trygga i att eleverna ska få mat, även om det till exempel blir elavbrott.

− Dessutom tycker eleverna att det är roligt när det händer något extra. De äter också mer än vanligt när vi äter utomhus, säger Åsa Björkdahl, rektor på Björkhagaskolan.

Beredskapsveckans krismeny 

  • Sojafärssås med risnudlar*
  • Pytt i panna
  • Kornrispaella med kikärtor*
  • Het chili med havreris och grönsaker i tortillabröd*
  • Hamburgare med tillbehör

*Dessa maträtter kommer från recept som kostenhetens kockar tävlade fram i våras.  Kriterierna för recepten var att de ska vara lätta att laga och bestå av råvaror som går bra att lagra i rumstemperatur, gärna närproducerade råvaror. 

Webbinarium om energiberedskap i storkök

Energimyndigheten i samverkan med Relivs bjuder till ett webbinarium för att presentera resultatet från den nyligen avslutade förstudien om energiberedskap i storkök.

Här anmäler du dig:

Webbinarium om energiberedskap i storkök (Relivs)

Mer information om Relivs, Energimyndighetens nätverk för resurseffektiv livsmedelshantering, hittar du via länken nedan. Där hittar du även rapporten. 

Energiberedskap i storkök (Relivs)

Kontakta oss

Ett fel inträffade när CAPTCHA-bilden skulle hämtas

Om Måltidsbloggen

Måltidsbloggen vänder sig till dig som arbetar med att utveckla de offentliga måltiderna och drivs av Livsmedelsverkets nationella kompetenscentrum för måltider i vård, skola och omsorg. Vi arbetar för att främja en hållbar och hälsosam livsmedelskonsumtion i offentlig sektor.

En

Måltidsmodellen - ett helhetsperspektiv på hållbara måltider