Planera för att fira den 16 oktober

Barn och vuxna arbetar tillsammans i kök. Text i bilden berättar att det är offentliga måltidens dag den 16 oktober.

2025-09-08

Sveriges offentliga måltider − så värda att uppmärksamma! Offentliga måltidens dag firas alltid den tredje torsdagen i oktober, och i år är det den 16 oktober. Hoppas att ni också vill vara med och fira. 

Offentliga måltidens dag bidrar till att öka medvetenheten om offentliga måltiders betydelse i samhället. Måltiden skapar trygghet och stabilitet, trivsel och ger struktur åt dagen. Måltiden ger också förutsättningar för, och bidrar till, lärande. Överallt i landet där det finns människor inom förskola, skola, vård och omsorg, där lagas och serveras det offentliga måltider − tre miljoner måltider varje dag. 

Använd gärna det material som MATtanken tidigare tagit fram, det finns bilder, menymallar, pyssel, inspiration till aktiviteter och firande, samt filmen 3 miljoner måltider. 

Du hittar materialet på MATtankens webbplats: 

Offentliga måltidens dag | MATtanken

Tidigare år har firandet koordinerats av MATtanken. MATtanken-projektet är nu avslutat, vilket innebär att man inte längre anmäler sitt deltagande någonstans. Men MATtankens webbplats finns kvar än så länge. 

Använd gärna hashtaggen #måltid25

Fortsätt använda hashtag i sociala medier för att skapa nationell gemenskap i firandet. I år blir det #måltid25. Involvera kommunikatörer och sprid information om verksamheternas arbete med offentliga måltider. Lyft fram medarbetarna denna dag och involvera matgästerna! Kroka arm med andra enheter och förvaltningar i firandet och låt det bli ett perfekt tillfälle för att integrera måltiden ytterligare.

 

Kontakta oss

Ett fel inträffade när CAPTCHA-bilden skulle hämtas

Om Måltidsbloggen

Måltidsbloggen vänder sig till dig som arbetar med att utveckla de offentliga måltiderna och drivs av Livsmedelsverkets nationella kompetenscentrum för måltider i vård, skola och omsorg. Vi arbetar för att främja en hållbar och hälsosam livsmedelskonsumtion i offentlig sektor.

En

Måltidsmodellen - ett helhetsperspektiv på hållbara måltider