Nya verktyg för att utveckla skolmåltiderna

2025-09-11

Nu när höstterminen dragit igång kanske ni funderar på hur ni kan utveckla skolmåltiderna ytterligare? Inom projektet Ett nytt recept för skolmåltider har ett par kommuner tagit fram praktiska och inspirerande verktyg som kan stötta er i det arbetet.

De verktyg som nu finns tillgängliga är:

  • Metodstöd för att utveckla samarbetet mellan skola och måltidsverksamhet 
    Det här är ett praktiskt stöd för er som vill stärka samarbetet kring skolmåltiden. Materialet utgår från skolmåltidens historia och uppdrag, och innehåller workshop-stöd i tre delar: Motivera, Utforska och Planera. Ni får även vägledning för processledaren, mall för planering av aktiviteter och en guide för utvärdering.

  • Guide för en mer inbjudande skolrestaurang 
    Kokbok för måltidsmiljön visar hur en kommun har förbättrat skolrestaurangen med hjälp av tjänstedesign – med elevernas behov och idéer i centrum. Ett inspirerande exempel på hur användare och utförare kan arbeta tillsammans för att skapa trivsel och engagemang.

  • Måltidsråd som ger eleverna inflytande 
    Här hittar ni åtta olika modeller för att öka elevinvolvering i skolmåltiderna. Modellerna är enkla att använda och kan vara ett stöd för att skapa kreativa möten tillsammans med eleverna om skolmåltiderna. Metodstödet består av enkla koncept med tydliga beskrivningar, lätta att anpassa utifrån de lokala förutsättningarna.

Läs mer om verktygen och ladda ner de olika delarna:

Praktiska verktyg för att öka samarbetet kring skolmåltiden

Om projektet Ett nytt recept för skolmåltider

Mellan 2019 och 2025 har Livsmedelsverket koordinerat projektet Ett nytt recept för skolmåltider, ett projekt där åtta myndigheter och fyra kommuner tillsammans har utforskat hur ett hållbart skolmåltidssystem kan se ut. Myndigheterna har bidragit med finansiering, kunskap och expertis, och har även arbetat med policyutveckling. Kommunerna har fungerat som utvecklingsmiljöer för att testa koncept i mindre skala på lokal nivå.

Projektet, som finansierats av Vinnova, var en del i en större satsning kring mat och hållbarhet hos Vinnova som ska öka olika aktörers förmåga att bidra till de globala hållbarhetsmålen. Det var också ett av pilotprojekten i Vinnovas arbete med missioninriktat arbetssätt där flera organisationer på nationell, regional och lokal nivå arbetar i samma riktning mot ett gemensamt mål. Detta mål, så kallad mission, är att varje barn i Sverige äter hållbar och god skolmat. 

Kontakta oss

Ett fel inträffade när CAPTCHA-bilden skulle hämtas

Om Måltidsbloggen

Måltidsbloggen vänder sig till dig som arbetar med att utveckla de offentliga måltiderna och drivs av Livsmedelsverkets nationella kompetenscentrum för måltider i vård, skola och omsorg. Vi arbetar för att främja en hållbar och hälsosam livsmedelskonsumtion i offentlig sektor.

En

Måltidsmodellen - ett helhetsperspektiv på hållbara måltider