Matsvinnet inom äldreomsorgen har ökat – större risk för undernäring

Måltid på ett äldreboende.

2025-08-07

Enligt Livsmedelsverkets kartläggning av matsvinn från luncher i de kommunala måltidsverksamheterna 2024 kastades i genomsnitt 114 gram per portion inom äldreboenden. Det är en betydande del, och mängden har ökat något jämfört med 2022. Undernäring är vanligt bland sköra äldre och det är därför allvarligt att den mat som planerats och tillagats utifrån de äldres energi- och näringsbehov inte blir uppäten. 

Matsvinnet inom äldreomsorgen beror på att de äldre äter för lite av maten som serveras – inte att det lagas för mycket mat. Mängden mat som tillagas och serveras på äldreboenden är beräknad utifrån antal boenden och deras energi- och näringsbehov.  En möjlig orsak till att äldre äter för lite av maten kan vara att det serveras större portioner vid få tillfällen under dagen. I stället kan man behöva ha rutiner för att servera mindre måltider utspridda vid fler tillfällen under dagen. Eftersom det är vanligt med undernäring bland sköra äldre är det allvarligt att maten som planerats och tillagats inte blir uppäten.

Få kommuner följer upp hur mycket mat som äts upp

Livsmedelsverket ser att det är relativt få kommuner som mäter sitt matsvinn för äldreboenden även om det är en ökning sedan sist. I den senaste kartläggningen har 70 kommuner rapporterat in matsvinnsdata, jämfört med 60 kommuner 2022. Av dessa är det endast 25 kommuner som följer upp konsumtionen, alltså hur mycket mat som äts upp. Det innebär att de flesta av landets kommuner inte har data för att kunna följa upp hur mycket av den mat som serveras faktiskt äts upp av de äldre. Eftersom det finns en stor undernäringsproblematik inom äldreomsorgen behövs det ett större fokus på att få äldre att äta upp den mat som tillagats för att tillgodose deras behov.

− Genom att mäta matsvinnet och den mängd mat som serveras får verksamheterna viktig kunskap som är nödvändig för att upptäcka risk för undernäring bland äldre som bor på särskilda boenden. Att främja aptit och matglädje, så att mer av den serverade maten äts upp, behöver prioriteras. På så sätt kan vi öka förutsättningarna för friskare äldre, säger Karin Fritz, matsvinnsexpert på Livsmedelsverket.

Åtgärder för att få mätta och nöjda matgäster

Det finns en rad olika åtgärder som kommunerna kan vidta för att minska risken för undernäring bland de sköra äldre:

  • göra måltidsmiljön mer trivsam
  • involvera de äldre i beslut som rör måltiden
  • individanpassa måltiden utifrån enskilda önskemål
  • vara flexibel med tidpunkten för måltiden
  • samarbeta mellan måltidsverksamhet och vård- och omsorgsverksamheten.

− Arbetet för att minska matsvinnet inom äldreomsorgen behöver utgå från ett helhetsperspektiv. Genom att fokusera på aktiviteter som bidrar till trivsel och ökad aptit kan både undernäringsproblematiken och matsvinnet minska, säger Karin Fritz, matsvinnsexpert på Livsmedelsverket.

Om matsvinnsmätningen i kommuner

Livsmedelsverket har under 2024 kartlagt matsvinnet från luncher i kommunala måltidsverksamheterna för äldreboenden. Det var fjärde gången undersökningen genomfördes, tidigare undersökningar har gjorts 2019, 2020 och 2022. I kartläggningen för 2024 bidrog 70 kommuner med data, jämfört med 60 kommuner 2022.

L 20205 nr 09 - Matsvinn i kommunala äldreboenden

Resultat redovisade per kommun 

Kontakta oss

Ett fel inträffade när CAPTCHA-bilden skulle hämtas

Om Måltidsbloggen

Måltidsbloggen vänder sig till dig som arbetar med att utveckla de offentliga måltiderna och drivs av Livsmedelsverkets nationella kompetenscentrum för måltider i vård, skola och omsorg. Vi arbetar för att främja en hållbar och hälsosam livsmedelskonsumtion i offentlig sektor.

En

Måltidsmodellen - ett helhetsperspektiv på hållbara måltider