Måltidsmiljö utifrån elevernas önskemål ökar trivseln och intresset för maten

Miljö i skolrestaurang

2024-09-06

En viktig förutsättning för att få eleverna att äta i skolmatsalen är att måltidssituationen uppfattas som trygg och trivsam. Genom att skapa en plats där alla trivs, ökar tryggheten och de positiva känslorna för mat. I Karlstad har kommunen tagit fram en arbetsmetod för att involvera eleverna i utformningen av måltidsmiljön. Vi hoppas att fler vill bli inspirerade att prova!

Genom att involvera elever redan från start har Karlstads kommun, inom Livsmedelsverkets projekt Ett nytt recept för skolmåltider, haft möjlighet att experimentera och utforma en mer trivsam matsalsmiljö på en skola utifrån elevernas önskemål och behov. Resultatet blev en skolmatsal som eleverna tycker är mer trivsam. Ljudnivån är lägre och flera elever tycker att även att maten smakar bättre.

Arbetet har resulterat i ett koncept för utformning av skolrestauranger som Karlstad nu använder vid nybyggnation eller ombyggnation av befintliga skolmatsalar.

Bli inspirerad av Karlstads arbete med trevliga måltidsmiljöer

Arbetsmetoden som togs fram på en skola i Karlstad har väckt intresse på flera håll och nu finns det även möjlighet för er att ta del av den. Kokbok för måltidsmiljön – en guide till att skapa en mer inbjudande skolrestaurang, beskriver arbetet i Karlstad och du kan ladda ner den kostnadsfritt från Livsmedelsverkets webbshop:

Den 10 september kl 9.00-10.30 är du välkommen att delta på ett kostnadsfritt digitalt studiebesök i Karlstad då vi kommer att få följa med till Rudsskolan och Mariebergsskolan där måltidsmiljön är framtagen enligt ”receptet” i Kokbok för måltidsmiljön. Det är MATtanken som arrangerar studiebesöket och du kan läsa mer om det på deras webbplats:

Kontakta oss

Ett fel inträffade när CAPTCHA-bilden skulle hämtas

Om Måltidsbloggen

Måltidsbloggen vänder sig till dig som arbetar med att utveckla de offentliga måltiderna och drivs av Livsmedelsverkets nationella kompetenscentrum för måltider i vård, skola och omsorg. Vi arbetar för att främja en hållbar och hälsosam livsmedelskonsumtion i offentlig sektor.

 En grafisk tallrik uppdelad i sex stycken pusselbitar, varje pusselbit har ett unikt ord. Säker, God, Integrerad, Näringsriktig, Miljösmart och Trivsam. Måltidsmodellen - ett helhetsperspektiv på hållbara måltider