Kommuner testade kriskök och nödvatten i Västerås

2025-08-25

Hur säkrar vi mat, vatten och energi när samhället prövas? Härom veckan möttes representanter från majoriteten av de 29 kommuner som fått del av Livsmedelsverkets nationella investeringsprogram för livsmedels- och dricksvattenberedskap.

Fokus för träffen var offentliga måltider, nödvattenförsörjning och energiförsörjning i storkök. Dagen bjöd på konkreta lösningar och erfarenhetsutbyte som stärker Sveriges beredskap inför framtida kriser, höjd beredskap och ytterst krig.

Träffen är en del av det nationella investeringsprogrammet för livsmedels- och dricksvattenberedskap där Livsmedelsverket fördelar 90 miljoner kronor till kommuner och regioner.

Konkreta lösningar 

Under dagen fick deltagarna, som fått stöd 2025, se konkreta lösningar och dela erfarenheter.

– Det är intressant att få insikt i olika kommuners olika förutsättningar och projekt, krismenyer, och att få klämma och känna på konkreta lösningar som vattenreningen i Svartån. Det tog tid att ta sig hit men det var det värt, det är stor skillnad på att ses digitalt, säger Åsa Ohtfors, sektorchef Måltidservice i Östersunds kommun. 

– Det här är en fantastisk möjlighet att samarbeta och stärka livsmedelsberedskapen i en osäker tid, jag tar med mig nya insikter om hur kostnadseffektiva lösningar kan höja vår grundförmåga. Genom att säkra funktioner i kommunala fastigheter, som reservkraft, nödvatten och värmecirkulation, tryggar vi de offentliga måltiderna, säger Johan Smedin, beredskaps- och säkerhetssamordnare i Tingsryds kommun. 

– För oss i Uddevalla har detta varit en värdefull och matnyttig dag. Vi vet vad vi kan göra framåt för att effektivisera vår livsmedelsplanering. Det är fint att alla så generöst delar med sig utav sina kunskaper och erfarenheter. Så otroligt mycket och olika kompetenser i ett och samma rum. Nu ska vi omsätta kunskapen vi har fått med oss från denna kommunträff, Sofie Gålbom, säkerhetssamordnare i Uddevalla kommun.  

Läs mer om träffen i Västerås i pressmeddelandet:

140 miljoner kronor till konkreta beredskapsåtgärder 

Under 2025 har Livsmedelsverket totalt 140 miljoner kronor att använda till konkreta beredskapsåtgärder inom livsmedel och dricksvatten. När det gäller dricksvattenförsörjning får 13 kommuner dela på totalt 15 miljoner kronor. 29 kommuner får del av stöd om 75 miljoner kronor för måltidsberedskap. 50 miljoner används för robusta livsmedelsbutiker.

Förhoppningen är att fler ska kunna få stöd, men i väntan på ett eventuellt stöd har alla kommuner som alltid ett ansvar att planera och förbereda för att kunna hantera olika kriser.

Så väljer vi ut vilka kommuner som får pengar

Länsstyrelser med civilområdesansvar, och kännedom om totalförsvaret, pekar ut kommuner inom sitt geografiska område. Utifrån dessa gör vi sedan ett urval där vi tror att pengarna får störst och snabbast effekt.

 

 

Kontakta oss

Ett fel inträffade när CAPTCHA-bilden skulle hämtas

Om Måltidsbloggen

Måltidsbloggen vänder sig till dig som arbetar med att utveckla de offentliga måltiderna och drivs av Livsmedelsverkets nationella kompetenscentrum för måltider i vård, skola och omsorg. Vi arbetar för att främja en hållbar och hälsosam livsmedelskonsumtion i offentlig sektor.

En

Måltidsmodellen - ett helhetsperspektiv på hållbara måltider