Försämringar för äldre visar ny kartläggning av kommunernas måltider

2025-09-29
Färre äldre får ledsagning till restaurang eller sällskap av en ”måltidsvän”. I stället erbjuds allt fler en färdig matlåda som enda alternativ. Även på äldreboenden har stödet kring måltiderna försämrats. Det är en oroande utveckling eftersom många äldre riskerar undernäring. Det visar Livsmedelsverkets nya kartläggning av den offentliga måltidsverksamheten.
För tredje gången har Livsmedelsverket kartlagt måltidsverksamheterna inom bland annat äldreomsorgen. Tidigare undersökningar gjordes 2021 och 2018. Årets kartläggning visar att utvecklingsarbetet kring måltiderna har fått stå tillbaka sedan förra kartläggningen. Orsaken kan vara högre matpriser och sviktande ekonomi som tvingar kommuner till hårda prioriteringar.
– Vi vet att kommunerna har haft det väldigt tufft de senaste åren. Men det är mer kostsamt att behandla undernäring än att förebygga. Kommunerna skulle tjäna på att jobba mer förebyggande med mat och måltider, säger Emelie Elin på Livsmedelsverkets Kompetenscentrum för måltider i vård, skola och omsorg.
Färre måltidslösningar inom hemtjänsten
Inom hemtjänsten är matlådan fortsatt den vanligaste måltidslösning som erbjuds äldre. Eftersom en matlåda endast ger en fjärdedel av dagsbehovet av energi och näring behöver den kompletteras med andra måltider. 2024 var det endast 45 procent av kommunerna som erbjöd flera typer av måltidsstöd, jämfört med hälften av kommunerna 2021.
– Färre kommuner erbjuder till exempel ledsagning till restaurang och endast fem procent erbjuder en ”måltidsvän”, det vill säga någon att äta tillsammans med i hemmet. Att äta ensam ökar risken för undernäring, det är ett allvarligt tillstånd som ofta gör att man inte kan bo kvar hemma, säger Emelie Elin.
Färre kommuner erbjuder tillräckligt många måltider på boenden
Enligt kartläggningen har det även skett försämringar för de äldre som bor på äldreboenden. Endast sex av tio kommuner erbjuder minst sex måltider per dag på samtliga äldreboenden, i linje med Livsmedelsverkets riktlinjer. Det är en minskning jämfört med 2021. Att bli erbjuden många små närings- och energirika måltider spridda över dygnet är livsavgörande för sköra äldre med nedsatt aptit och som riskerar undernäring.
– Ju mindre portioner den äldre orkar äta desto fler små måltider behövs. För att det ska fungera i praktiken behövs rutiner för samtliga måltider som behöver erbjudas. Sådana rutiner saknas alltså på 40 procent av de kommunala äldreboendena, säger Emelie Elin.
Hög inflation och ökade livsmedelskostnader har sannolikt tvingat kommuner att göra hårda prioriteringar.
– Försämringar kring måltidsutbudet riskerar att drabba en särskilt utsatt grupp. Vi vet att måltiderna har stor betydelse för äldres livskvalitet och möjlighet att vara aktiva. Är man undernärd har man större vårdbehov, så för både individen och samhället finns det starka skäl att jobba förebyggande, säger Emelie Elin.
Goda exempel och verktyg inom äldreomsorg
Projektet ”Nollvisionen för undernäring hos äldre” har avslutats men på deras webbplats finns information, inspiration och en verktygslåda om hur man kan arbeta strategiskt för att förebygga undernäring hos äldre:
Nollvisionen för undernäring hos äldre
Även projektet MATtanken har avslutats, men i deras erfarenhetsbank finns också många goda exempel att inspireras av: