De offentliga måltidernas bidrag till Agenda 2030

2025-02-14

Maten berör direkt eller indirekt alla målen i Agenda 2030. Vi har tagit fram exempel på några mål och delmål där måltider i vård, skola och omsorg kan bidra till en mer hållbar utveckling.

I Agenda 2030 definieras hållbar utveckling som en positiv samhällsutveckling utifrån ekonomiska, sociala och miljömässiga dimensioner. Maten berör direkt eller indirekt alla målen i Agenda 2030. Att se över och utveckla de olika delarna i livsmedelssystemet är en förutsättning för att nå många av målen inom Agenda 2030.

Nu har vi på Livsmedelsverket tagit fram bilder i form av ett powerpoint-material med exempel på några mål och delmål i Agenda 2030 där måltider i vård, skola och omsorg kan bidra till en mer hållbar utveckling, för människan och planeten. Det kan laddas ned och användas i sin helhet eller som inspiration. Det ska inte ses som en fullständig redovisning utan kan användas som ett diskussionsunderlag för fortsatt utveckling i era lokala och regionala forum. Exemplen tydliggör också att det är viktigt att hålla flera mål i huvudet samtidigt så vi inte bidrar till utveckling mot ett delmål samtidigt som vi försämrar på andra områden.

Läs mer och och ladda ner powerpointmaterialet på den här webbsidan:

Kontakta oss

Ett fel inträffade när CAPTCHA-bilden skulle hämtas

Om Måltidsbloggen

Måltidsbloggen vänder sig till dig som arbetar med att utveckla de offentliga måltiderna och drivs av Livsmedelsverkets nationella kompetenscentrum för måltider i vård, skola och omsorg. Vi arbetar för att främja en hållbar och hälsosam livsmedelskonsumtion i offentlig sektor.

 En grafisk tallrik uppdelad i sex stycken pusselbitar, varje pusselbit har ett unikt ord. Säker, God, Integrerad, Näringsriktig, Miljösmart och Trivsam. Måltidsmodellen - ett helhetsperspektiv på hållbara måltider