Beredskapsövning med fältkök på skola i Visby

2025-10-01

Hur lagar man lunch till hundratals barn när elen är borta och vattnet sinar? På Terra Novaskolan i Visby genomfördes i torsdags en skarp beredskapsövning – med chili sin carne på menyn.

Livsmedelsverket var på plats för att ta del av övningen, som genomfördes av Region Gotland. Med stöd från det nationella investeringsprogrammet för livsmedels- och dricksvattenberedskap har regionen investerat i fältkök, gasol och nödvattentankar – som en del av Sveriges satsning på att säkra livsmedels- och dricksvattenförsörjningen vid kris och ytterst krig.

Första testet av fältköket

Under övningen testades fältköket för första gången, och skolans tre kockar lagade över 200 portioner chili sin carne – tillagad på frystorkad sojafärs, bönor, tomatpuré, vatten, kryddor och lök.

Allt gick som planerat, förutom när en person råkade bränna sig efter att ha vridit på gasolen lite för kraftigt. Andra lärdomar var insikter om hur lång tid det tar att värma 60 liter vatten, hur länge gasolen räcker och att barnen faktiskt äter mer när maten serveras utomhus.

Utsatt läge kräver beredskap

Livsmedelsverket stöttar kommuner och regioner i att höja beredskapen och Gotlands geografiska läge gör behovet särskilt tydligt.

– Gotland har ett utsatt läge och omnämns särskilt i MSB:s och Försvarsmaktens gemensamma utgångspunkter för totalförsvaret 2025–2030. Att se effekten av det stöd vi delar ut via investeringsprogrammet är inspirerande och värdefullt, säger Sofia Ljungman, beredskapshandläggare på Enheten för dricksvattenförsörjning.

Samordning avgörande för fungerande krisorganisation

Katarina Selin, processledare inom måltidsverksamheten på Region Gotland, hade ansvar för planeringen av övningen. Övningen visade tydligt hur viktig samordningen är.

– Det räcker inte med en krisplan i byrålådan. Det är först vid praktiska övningar som vi ser vad som faktiskt fungerar – och vad som inte gör det. Att få fältköket att fungera kräver både rutiner och samordning av delar av organisationen som inte har samarbetat på det här sättet tidigare.

Barnen åt maten ute i solen och verkande nöjda:

– Det var gott!
– Faktiskt godare än vanligt – för chili sin carnen var extra varm.

Lärdomar inför framtida övningar

Sådana här övningar stärker samarbetet och minskar stuprörstänket – något som är avgörande för Sveriges beredskap. Region Gotland planerar att använda fältköket regelbundet, inte bara i kris, och ytterligare en övning är planerad under hösten.

– En lärdom från dagen är att det är viktigt att noggrant tänka igenom var nödvattentanken placeras, så att det blir smidigt både att fylla den och att hämta vatten till kokkärlen, säger Katarina Selin.

Mer information om investeringsprogrammet:

Investeringsprogram för livsmedels- och dricksvattenförsörjning

 

 

 

Kontakta oss

Ett fel inträffade när CAPTCHA-bilden skulle hämtas

Om Måltidsbloggen

Måltidsbloggen vänder sig till dig som arbetar med att utveckla de offentliga måltiderna och drivs av Livsmedelsverkets nationella kompetenscentrum för måltider i vård, skola och omsorg. Vi arbetar för att främja en hållbar och hälsosam livsmedelskonsumtion i offentlig sektor.

En

Måltidsmodellen - ett helhetsperspektiv på hållbara måltider