Söksida

Hittade 102 i kategori "Kontrollwiki"

  • Obligatorisk information

    Här kan du läsa om vilka uppgifter som är obligatoriska att märka ut på färdigförpackade livsmedel. Alla uppgifter är inte obligatoriska för alla typer av livsmedel. Vilka undantag som finns hittar
    Kontrollwiki - Uppdaterad 2016-12-23
  • Allergeninformation

    Det är extra viktigt att information om allergener är tydlig. Inom EU har vi kommit fram till ett antal ämnen eller produkter som alltid måste anges i ingrediensförteckningen. Det beror på att de
    Kontrollwiki - Uppdaterad 2016-11-22
  • Datummärkning

    Färdigförpackade livsmedel ska oftast vara märkta med bäst före-dag eller sista förbrukningsdag. Det är alltid den som är ansvarig för livsmedelsinformationen som ska avgöra vilken märkning som är
    Kontrollwiki - Uppdaterad 2016-12-11
  • Verksamheter som hanterar livsmedel av animaliskt ursprung

    För vissa verksamheter som hanterar livsmedel av animaliskt ursprung gäller speciella regler. Här får du veta vilka av verksamheterna som ska registreras respektive godkännas.
    Kontrollwiki - Uppdaterad 2016-12-04
  • Finansiering av offentlig livsmedelskontroll

    På den här sidan hittar du information om finansiering av offentlig livsmedelskontroll och de regler som styr hur finansieringen av kontrollen ska gå till.
    Kontrollwiki - Uppdaterad 2016-12-07
  • Uppföljning och utvärdering av kontrollen

    Livsmedelskontrollen i Sverige följs upp och utvärderas både av respektive kontrollmyndighet och av Livsmedelsverket. Det görs för att säkerställa att kontrollen är effektiv och har avsedd effekt.
    Kontrollwiki - Uppdaterad 2016-12-07
  • Kontroll av kemiska hälsorisker

    Här kan du läsa om grundläggande toxikologiska begrepp. Du får också veta vad som är speciellt vid kontroll av kemiska risker.
    Kontrollwiki - Uppdaterad 2016-11-09
  • Ursprungsmärkning

    Ursprungsmärkning är bara obligatoriskt för ett fåtal livsmedel. Det krävs i de flesta fall bara om konsumenten kan bli vilseled när uppgiften saknas. Här hittar du flera exempel på när ursprung
    Kontrollwiki - Uppdaterad 2016-11-30
  • Frivillig information

    Företagen kan välja att märka ett färdigförpackat livsmedel med frivilliga uppgifter. Då finns bestämmelser som måste följas. Här kan du läsa om vilka krav som ställs på frivillig information.
    Kontrollwiki - Uppdaterad 2016-11-22
  • Hantering av avvikelser

    När du som inspektör bedömer att ett kosttillskott inte uppfyller lagstiftningens krav ska avvikelsen hanteras. Här hittar du exempel på brister och förslag till hantering av olika typer av
    Kontrollwiki - Uppdaterad 2016-12-20
  • Kontroll med fokus på hälsorisker

    Här kan du läsa om livsmedelsföretagens skyldigheter för att se till att deras livsmedel är säkra. Du finner också information om offentlig kontroll av att skyldigheterna uppfylls.
    Kontrollwiki - Uppdaterad 2016-11-09
  • Nitrat

    På den här sidan hittar du fakta om nitrat, gränsvärden för nitrat och faktorer som har betydelse för nitrathalten i grönsaker.
    Kontrollwiki - Uppdaterad 2016-12-23
  • Kontroll av mikrobiologiska kriterier

    På den här sidan hittar du förslag på frågor som kan användas vid inspektion och revison av företagens efterlevnad av de mikrobiologiska kriterierna. Sidan innehåller också ett förslag på upplägg vid
    Kontrollwiki - Uppdaterad 2016-11-09
  • Åtgärder för att förhindra kontaminering och tillväxt av listeria

    På den här sidan finns exempel på olika åtgärder som livsmedelsföretag kan vidta för att förhindra kontaminering och tillväxt av listeria.
    Kontrollwiki - Uppdaterad 2016-11-09
  • Närliggande produkter till kosttillskott

    Det händer att produkter kallas för kosttillskott trots att de inte ingår i den definitionen. Några exempel är vissa sportprodukter och måltidsersättningar. Kosttillskott kan också förväxlas med
    Kontrollwiki - Uppdaterad 2016-12-20
  • Exempel på kontroller inom kosttillskott

    Hur ska den planerade kontrolltiden användas och vad är en relevant kontroll? Hur ofta kontroll av kosttillskott ska göras styrs delvis av hur många planerade kontrolltimmar varje anläggning har.
    Kontrollwiki - Uppdaterad 2016-12-20
  • Ansvar för informationen

    Det är alltid företaget i vars namn ett livsmedel säljs som har det grundläggande ansvaret för informationen. Andra företag i livsmedelskedjan har också ansvar, men på ett annat sätt. Här får du en
    Kontrollwiki - Uppdaterad 2016-11-22
  • Färdigförpackade livsmedel

    Här får du veta vad som egentligen räknas som ett färdigförpackat livsmedel. Det finns en definition för det i lagstiftningen. Alla färdigförpackade livsmedel ska vara fullständigt märkta med ett
    Kontrollwiki - Uppdaterad 2016-11-22
  • Samtalsmetodik och kommunikation

    Att arbeta med livsmedelskontroll är att arbeta med människor. Kommunikation och samtalsmetodik är därför en viktig del i en samlad kontrollmetodik. Professionella samtal kan öka både effektiviteten
    Kontrollwiki - Uppdaterad 2016-09-16
  • Verksamhetsstyrning i kontrollen

    Verksamhetsstyrning är nyckeln till att lyckas med uppdraget livsmedelskontroll. Myndigheternas ledning har en viktig roll för att både upprätthålla och utveckla det system för offentliga kontroller
    Kontrollwiki - Uppdaterad 2017-01-12