Som en första del i uppdraget ska en handlingsplan för minskat matsvinn tas fram. Den ska visa hur Sverige långsiktigt ska arbeta med att minska matsvinnet. Åtgärderna ska bidra till att det globala hållbarhetsmålet "att till 2030 halvera det globala matsvinnet per person i butik och konsumentledet och att minska matsvinnet längs hela livsmedelskedjan, även förlust efter skörd" uppnås.
Regeringsuppdraget om minskat matsvinn är en del av Livsmedelsstrategin. Myndigheterna ska jobba tillsammans för att minska matsvinnet i hela livsmedelskedjan. Det innebär åtgärder hela vägen från producenterna av maten till konsumenten som äter den.
De åtgärder som tas fram i handlingsplanen ska även bidra till regeringens arbete med att ställa om till en hållbar konsumtion och produktion, samt en cirkulär ekonomi.
En första delredovisning av uppdraget ska lämnas senast den 28 februari 2018 och slutredovisning ska ges till Näringsdepartementet senast den 28 februari 2020.
I arbetsgruppen från Livsmedelsverket arbetar Ingela Dahlin, projektledare samt Anna Widén, kommunikationsstrateg.
Har du några frågor om regeringsuppdraget är du välkommen att kontakta Ingela Dahlin
Otillbörliga affärsmetoder - en orsak till matsvinn? Förstudie om handeln med frukt och grönt i Sverige
Delrapport för regeringsuppdraget om minskat matsvinn
Modell för branschsamarbete för att förebygga matsvinn i Sverige - studie framtagen för Livsmedelsverket
Rädda maten. Åtgärder för svinn minskande beteendeförändringar hos konsument Rapport av KTH på uppdrag av Livsmedelsverket
Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht bjöd den 4 oktober 2017 in till en kick off för nationellt arbete för att minska matsvinnet. Livsmedelsverket var medarrangör till dagen. Nedan kan du ta del av de presentationer som gjordes.
Axfood
Compass
Ica
Matvett, Den norska modellen
Orkla
Qmeierierne
Sydgrönt
Wrap, David Rogers
Under tre år arbetade tre myndigheter tillsammans för att minska matsvinnet. Här presenteras de rapporter som har gjorts inom regeringsuppdraget av respektive myndighet.
Slutrapport - Regeringsuppdrag för minskat matsvinn
Vad är det som slängs vid utgånget hållharbetsdatum?
Publikationer
Minska matsvinnet i kommunen, fakta och goda exempel
Matsvinn - konsumentundersökning kvantitativ 2015
Matsvinn, undersökning kvantitativ studie 2013
Matsvinn, undersökning kvalitativ studie 2013
Råd för minskat matsvinn, faktablad för inspektörer
Minska matsvinnet - tips för olika yrkesgrupper
Mindre matsvinn i storkök
Jordbruksverket
Matsvinn inom ägg- och matfågelproduktion
Vi slänger frukt och grönsaker i onödan – varför?
Svinn av isbergssallad i primärproduktion
Förluster av svenskt nötkött
Slänger vi fisk och skaldjur i onödan? – handelsnormernas inverkan på matsvinn
Låt matavfall bli smart avfall
Naturvårdsverket
Presentation: Minska matsvinnet. Fakta och exempel.
Minskat matavfall - miljönytta och kostnadsbesparingar
Webbinarium 27 november 2015 "Mindre svinn - mer mat"
Vad görs åt matsvinnet? Data, åtgärder och styrmedel med fokus på Norden, Storbritannien och Nederländerna.
Mängd mat och dryck i avloppet
Åtgärder för minskat svinn i livsmedelsindustrin
Svinnreducerande åtgärder i butik
Vilken effekt skulle sänkt kyltemperatur få för matsvinnet?
Övriga rapporter
Här presenteras länkar till rapporter som har publicerats om minskat matsvinn utanför regeringsuppdraget:
Matavfallsmängder 2014
Matavfallsmängder i Sverige 2012, rapport från Naturvårdsverket
Förvara maten rätt så håller den längre - vetenskapligt underlag, Rapport 20 2011
Livsmedelssvinn i hushåll och skolor, Livsmedelsverkets rapport 4, 2011
Nordiskt samarbete
Nordiskt samarbete för att minska matsvinnet
Kasta mindre mat : Guide till miljövänlig och lönsam köksdrift
Skolmaterial om att förebygga avfall, lärarhandledning från Nordiska ministerrådet 2015
EU Food waste Resources Library
Kontakta Ingela Dahlin
Ta hand om maten minska svinnet
Senast granskad 2018-01-08