Konventionella ingredienser

- godkännande av konventionella ingredienser i ekologisk mat

Bakgrund

Minst 95 procent av produktens ingredienser av jordbruksursprung (räknat på vikt) måste bestå av ekologiska råvaror vid tillverkningen för att produkten ska få märkas som ekologisk.

Det är alltså möjligt att använda konventionella ingredienser av jordbruksursprung i en sammansatt produkt där märkningen anger att den är ekologisk. Det är dock inte tillåtet att använda samma ingrediens både som konventionell och ekologisk. Till exempel får inte både ekologiskt och konventionellt socker ingå i samma produkt.

När det inte finns ekologiska ingredienser av jordbruksursprung att tillgå, i rätt mängd eller av rätt kvalitet, kan aktörer ansöka hos Livsmedelsverket att få använda en konventionell ingrediens för användning i ekologisk mat. Livsmedelsverket kan bivilja ett tillfälligt tillstånd för användning av den konventionella ingrediensen. Se under länken "uppgifter i producentens ansökan" för vilka uppgifter som behövs i ansökan till Livsmedelsverket.

Vad är en ingrediens?

En ingrediens är ett ämne som används vid tillverkning och beredning av livsmedel och som finns kvar i den färdiga varan, även om ämnets egenskaper har ändrats. Till ingredienser räknas inte processhjälpmedel. För definitionen av ingredienser, se länk nedan.

Måste man söka tillstånd för alla konventionella ingredienser?

Nej. I bilaga IX i EG-förordning 889/2008 finns en lista över ingredienser av jordbruksursprung som inte kräver tillstånd för användning i ekologiska livsmedel. EU-kommissionen har bedömt att dessa ingredienser inte kan produceras ekologiskt under en överskådlig framtid.

Vissa livsmedelstillsatser och processhjälpmedel som inte är av jordbruksursprung är tillåtna i ekologiska livsmedel. Dessa finns redovisade i bilaga VIII under avsnitt A och B i ovanstående förordning. I artikel 27.1 i samma förordning regleras vilka övriga ingredienser som är tillåtna. Bland tillsatser ingår även aromer. Aromtillsatser i livsmedel regleras via en annan lagstiftning, se länk till höger under Fördjupad information. För processhjälpmedel gäller ingen begränsning i tillåten halt i livsmedel utöver den vanliga livsmedelslagstiftningens begränsningar.

Kostar det något att ansöka?

Hur länge gäller ett tillstånd?

Tillstånd ges först i ett år, därefter kan tillståndet förlängas med ett år i taget, men som längst gäller tillståndet fyra år sammanlagt. Vid varje förlängning krävs en ny skriftlig ansökan till Livsmedelsverket.

Aktören måste i ansökan styrka att aktuell ingrediens inte finns att tillgå på marknaden som ekologisk, i rätt mängd eller av rätt kvalitet. Som ekologisk definieras produkter som är antingen certifierade mot EG-förordning 834/2007 och EG-förordning 889/2209. Aktören måste efterforska ingrediensen som ekologisk både på den inhemska marknaden, inom EU och utanför EU.

I förordningarna finns inte utrymme för att ge tillstånd till konventionell ingrediens om den ekologiska ingrediensen finns att tillgå av rätt kvalitet men endast i förpackningsstorlekar som inte passar in i produktionssystem eller om den konventionella ingrediensen bedöms vara för dyr.

Ett beviljat tillstånd kan bara förlängas efter att en ny ansökan lämnats in av aktören till Livsmedelsverket. Även för ansökningar om förlängning av tidigare beviljade tillstånd måste skälen till behoven av konventionell ingrediens och sökt mängd anges. Också resultaten av förnyade efterforskningar måste anges i ansökan. Om aktuell ingrediens blivit tillgänglig som ekologisk i rätt mängd och av rätt kvalitet under tillståndstiden ges inte förlängt tillstånd. Även under pågående tillståndsperiod kan information från myndigheter i andra EU-länder om att produkten finns som ekologiskt producerad medföra att beviljat tillstånd dras tillbaka.

Behövs en ny ansökan vid små förändringar i produktionen?

Tillstånd för konventionella ingredienser kan i vissa fall lämnas för grupper av livsmedel, till exempel barnmat, marmelader eller rökt fisk. Om producent under pågående tillståndsperiod ändrar recepten något utan att behöva en större mängd av den konventionella ingrediensen som givits tillstånd för, t ex producerar en ny marmeladtyp eller ändrar produktstorlek, behövs ingen ny ansökan om konventionell ingrediens lämnas in till Livsmedelsverket.

Hur ska producenten bevisa att efterforskningar har skett?

Livsmedelsverket får provisoriskt tillåta användning av en ingrediens om aktören (sökanden) har överlämnat till Livsmedelsverket alla uppgifter som behövs för att styrka att ingrediensen uppfyller kraven i förordningarna. Detta innebär att ingrediensen av jordbruksursprung inte produceras i tillräcklig mängd eller av önskad kvalitet inom den europeiska gemenskapen och inte kan importeras från tredje land (länder utanför EU).

För att undersöka den internationella marknaden för ekologiska ingredienser kan producenten bland annat använda sig av söksidor på internet. Ett antal länkar på Livsmedelsverkets webbplats ska alltid besökas om inte ingrediensen kan finnas via producentens vanliga inköpskanaler. Greentrades webbplats uppdateras varannan vecka. Control Unions webbplats kräver ett lösenord som man får direkt efter ansökan.

Efterforskning av ekologiska ingredienser:

I ansökan om tillstånd att använda ekologisk ingrediens ska producenten ange hur efterforskningarna har gjorts, vilka webbplatser som har besökts och när de besöktes senast, övriga kontakter samt resultat av kontakter med exportörer eller producenter av ekologiska ingredienser. Webbplatserna ska ha besökts senast en vecka innan ansökan om tillstånd söks hos Livsmedelsverket. Skicka in information där det framgår var ni har sökt, exempelvis en lista med namn och kontaktuppgifter samt dokumenterad konversation med kontakten. Om den har skett per telefon, skriv ner vilket besked som ni har fått och bifoga anteckningen.

Livsmedelsverket behandlar endast fullständigt ifyllda ansökningar. 

Kontrollorgan

Kiwa Sverige AB, SMAK AB, HS Certifiering AB, Valiguard AB, Intertek Certification AB, ControlCert Scandinavia AB och ProSanitas Certifiering AB kontrollerar och certifierar produktionen av ekologiska livsmedel i Sverige. Kontrollorganen kontrollerar om aktörer som använder en konventionell ingrediens har tillstånd från Livsmedelsverket. Kontrollorganen gör denna bedömning vid den årliga ekologiska revisionen av företagen.

Vad görs om ingrediensen inte finns som ekologisk efter fyra år?

Efter fyra år kan Livsmedelsverket ansöka om att få lägga till ingrediensen till bilaga IX i EG-förordning 889/2008. Därefter beslutar EU-kommissionen om ingrediensen bör tas upp i bilagan som innehåller konventionella ingredienser som får användas i ekologiska livsmedel utan föregående ansökan.

Senast granskad 2016-11-14