Nötter

Nötter hör till flera olika botaniska familjer. I livsmedelslagstiftningen klassas mandel, hasselnöt, valnöt, cashewnöt, pekannöt, paranöt, pistaschmandel och makadamianöt/Queenslandsnöt som nötter. Dessa finns det särskilda märkningskrav för eftersom de kan orsaka svåra allergiska symtom.

Symtom

Nötallergi kan vara riktad mot en sorts nöt eller mot flera närbesläktade nötter. Flera proteiner har identifierats i de olika nötterna som allergiker kan reagera på. Jordnöt är inte en nöt utan en baljväxt. Nötallergiker kan drabbas av symtom som astma, kräkningar, ont i magen och eksem. Svåra anafylaktiska reaktioner förekommer och även dödsfall orsakade av allergiska reaktioner mot hasselnöt finns beskrivna.

Nötter i livsmedel

Nötter används som garnering och smaksättare i många olika typer av livsmedel. Exempel på detta är bakverk, konfektyrer, bageriprodukter, choklad, glass och pesto. Ur nötter utvinns oljor. I framförallt kallpressade oljor förekommer proteinrester och kallpressade oljor bedöms därför vara en risk för den allergiske.

Märkning

För att underlätta för den som är allergisk måste det tydligt framgå av märkningen om ett förpackat livsmedel innehåller mandel, hasselnöt, valnöt, cashewnöt, pekannöt, paranöt, pistaschmandel och/eller makadamianöt/Queenslandsnöt samt produkter därav. Reglerna finns i Informationsförordningen (Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1169/2011).

Från den 13 december 2014 ska även restauranger, och andra som lagar mat som inte är färdigförpackad, kunna uppge om maten innehåller någon av ovanstående nötter. De kan ge informationen muntligen eller skriftligen men får inte skylla på okunskap. Regler om detta står i Informationsförordningen samt Livsmedelsverkets föreskrift LIVSFS 2014:4.

Det är inte tillräckligt att säga att ett livsmedel innehåller "nötter". Det är den specifika nöten/nötterna som ingår som ska anges.

Provtagning och analys av hasselnöt samt andra nötter

I Kontrollhandbok Provtagning del 7 finns ett kapitel om provtagning och analys av allergener. Ackrediterade analysmetoder ska användas i offentlig kontroll. Livsmedelsverkets laboratorium är ackrediterat för analys av hasselnöt, mandel, valnöt/pecannöt samt makadamianötsprotein i livsmedel.

Känsliga kommersiella ELISA-testkit finns för analys av hasselnöt, mandel, cashewnöt och valnöt. Kvantifieringsgränsen varierar något mellan testkiten, men ligger vanligen omkring 1-5 mg/kg (ppm).

För ett flertal nötter finns även så kallade snabbmetoder, baserade på en remsa som doppas i ett extrakt av livsmedlet eller i ett extrakt av ett svabbprov. Sådana tester är kvalitativa, det vill säga anger bara om till exempel hasselnötter eller mandel finns eller inte finns i extraktet. Positiva resultat kan behöva konfirmeras med kvantitativa metoder, se ovan. Det är viktigt att kvalitativa testkit inte ger falskt negativa resultat.

Proteiner från bland annat makadamianöt kan kvantifieras med raketelektrofores och specifika antikroppar mot proteinerna. Metodernas kvantifieringsgräns kan variera mellan ca 20-60 mg nötprotein/kg beroende på vilken nöt som analyseras.

Specifika DNA-metoder finns för ett flertal nötter. Positivt resultat med en DNA-metod indikerar förekomst av respektive nöt.

Allergiska reaktioner på hasselnötter/Doser

Det är inte känt vilken som är den lägsta dosen hasselnötsprotein som kan utlösa en allergisk reaktion hos en känslig hasselnötsallergiker. Dock finns det numera relativt mycket forskning om hur många allergiker som reagerar vid en viss dos hasselnötsprotein. Mer om detta står i Riskvärderingsguiden, rapport nr 17/2015. Livsmedelsverket har analyserat halten hasselnötsprotein i livsmedel som har orsakat allergiska reaktioner och dessa halter samt de doser som anges i Riskvärderingsguiden kan utgöra en bas för eventuella åtgärder.

Livsmedel Konsu-merad mängdHasselnöts-protein
mg/kg
Beräknad dosRapporterad
reaktion
Ålder
Chokladbit (advents-kalender) 3,6 g 200 0,72 mg Astma, nässelutslag, aktuvårds-behandling 4 år
Choklad 3,6 g 300 1,1 mg Kräkning, nässelutslag 3 år
Choklad 6 g 160 1,0 mg Kräkning, nässelutslag, andnings-svårigheter 25 år
Choklad 15 g 400 6 mg Anafylaktisk reaktion* 13 år
Choklad 4 g 4 200 16 mg Fatal anafylaxi** 15 år
Waffers 6 g 500 3 mg Andnings-svårigheter, nässelutslag 4 år
Kaka 14 g 3 500 50 mg Nässelutslag, svullnad läppar 14 år
Croissant ca 40 g 177 7,1 mg Anafylaktisk reaktion*

15 år

 * Anafylaktisk reaktion innebär att den allergiske drabbas av hastigt blodtrycksfall, kramp i luftvägarna och ett allmänt chocktillstånd, så kallad anafylaktisk chock.

** Fatal anafylaxi innebär att chocktillståndet blir så allvarligt att den allergiske avlider.

Allergisk reaktion på paranötter/ Dos

Det är inte känt vilken som är den lägsta dosen paranötsprotein som kan utlösa en allergisk reaktion hos en känslig paranötsallergiker. Livsmedelsverket har analyserat mängden paranötsprotein i livsmedel som har orsakat allergisk reaktion.

Livsmedel   Konsu-merad mängdParanöts-protein
mg/kg
Beräknad dosRapporterad reaktionÅlder
Kola 7,3 g 1 000 7,3 mg Anafylaktisk reaktion*

38 år

 * Anafylaktisk reaktion innebär att den allergiske drabbas av hastigt blodtrycksfall, kramp i luftvägarna och ett allmänt chocktillstånd, så kallad anafylaktisk chock.

Allergiska reaktioner på valnöt och cashewnöt

Från provokationsstudier finns det uppgifter om att känsliga cashewnötsallergiker reagerar på så låga halter som 0,2 mg cashewnötsprotein. Några milligram cashewnötsprotein beräknas orsaka reaktioner hos de fem procent mest känsliga cashewnötsallergikerna. Även känsliga valnötsallergiker har visats reagera på 0,2 mg valnötsprotein.

Senast granskad 2016-09-02