Ägg

Allergi mot ägg är särskilt vanligt hos små barn. Det finns särskilda märkningsregler för ägg.

Symtom

Typiska symtom vid äggallergi är hudreaktioner som eksem. Även andra symtom som astma, kräkningar, ont i magen och diarré förekommer. Svåra anafylaktiska reaktioner, till och med med dödlig utgång, finns beskrivna.

Vid allergi mot ägg reagerar man vanligen på proteinerna i äggvitan. Ovalbumin är det protein som förekommer i högst koncentration, det utgör cirka 50 procent av proteinerna i äggvita. Andra proteiner är ovomucoid, ovotransferrin och lysozym. Det sistnämna används som konserveringsmedel med E-nummer 1105, bland annat i vissa ostar.

Allergi mot de proteiner som finns i gulan förekommer också, även om denna allergi är mindre vanlig än allergi mot äggviteprotein. Personer med allergi mot proteiner i äggulan reagerar ofta samtidigt med allergi mot höns-/kycklingkött.

Ägg i livsmedel

Ägg förekommer ofta i följande livsmedel: kaffebröd, småkakor, mjuka kakor, tårtor, maränger, kex, pasta, pannkaksmix, majonnäs, gravlaxsås, köttbullar, pannbiffar, kött- och fiskpatéer samt i fiskgratänger.
Ägg kan också förekomma i matbröd, tårtfyllningar, tårtdekorationer (icing), glass, sorbet, parfait, mousse, puddingar, pajer, potatismos, potatismospulver, potatiskroketter och leverpastej.

Märkning

För att underlätta för den som är allergisk måste det tydligt framgå av märkningen om ett förpackat livsmedel innehåller ägg samt produkter därav. Reglerna finns i Informationsförordningen (EU) nr 1169/2011.

Från den 13 december 2014 ska även restauranger, och andra som lagar mat som inte är färdigförpackad, kunna uppge om maten innehåller ägg. De kan ge informationen muntligen eller skriftligen men får inte skylla på okunskap. Regler om detta står i Informationsförordningen samt Livsmedelsverkets föreskrift LIVSFS 2014:4.

Provtagning och analys av äggviteprotein

I Kontrollhandbok Provtagning del 7 finns ett kapitel om provtagning och analys av allergener. Ackrediterade metoder ska användas i offentlig kontroll. Livsmedelsverket är ackrediterat för analys av äggviteprotein livsmedel.

Känsliga kommersiella test kit, så kallade ELISA, finns för analys av äggviteproteiner. Kvantifieringsgränsen är cirka 0,5-1 mg ägg eller äggviteproteiner per kg. För vissa typer av matriser ligger kvantifieringsgränsen högre. I upphettade produkter kan ovalbumin påverkas så att det inte känns igen av antikropparna i testkitet. För upphettade produkter ska analys av det värmestabila proteinet ovomucoid utföras.

Allergiska reaktioner / Doser

Det är inte känt vilken som är den lägsta dosen äggviteprotein som kan utlösa en allergisk reaktion hos en känslig äggallergiker. Dock finns det numera relativt mycket forskning om hur många allergiker som reagerar vid en viss dos äggviteprotein. Mer om detta står i Riskvärderingsguiden, rapport nr 17/2015. Livsmedelsverket har analyserat halten äggviteprotein i livsmedel som har orsakat allergiska reaktioner och dessa halter samt de doser som anges i Riskvärderingsguiden kan utgöra en bas för eventuella åtgärder.

Livsmedel
 
Konsu-merad mängdÄggvite-protein
mg/kg
Beräknad dosRapporterad reaktionÅlder
Pasta 100 g 100 10 mg Magont 7 år
Cevapcici 100 g 200 20 mg Anafylaktisk reaktion*, intensivvårds-behandling 20 år
Köttbullar 50 g 1 400 70 mg Magont, kräkning 6 år
Kaka 10 g 12 700 127 mg Kräkning, andnings-svårigheter 4 år
Hamburgare 50 g 3 400 170 mg Nässelutslag, kräkning 3 år
Chicken nuggets ca 100 g 87 8,7 mg Kräkningar, klåda i mun och svalg 9 år
Biff med sås ca 100 g 140 14 mg Anafylaktisk reaktion*

Barn

 * Anafylaktisk reaktion innebär att den allergiske drabbas av hastigt blodtrycksfall, kramp i luftvägarna och ett allmänt chocktillstånd, så kallad anafylaktisk chock.

Senast granskad 2016-11-22