Varför ska man välja att Nyckelhålsmärka produkter?

Nyckelhålet har funnits i 25 år och har en igenkänningsfaktor i Sverige på över 95 procent. Genom att märka dina produkter med Nyckelhålet gör du det enklare för konsumenten att välja nyttigare mat.

Bakom Nyckelhålet står Livsmedelsverket. Villkoren för Nyckelhålsmärkningen bygger på de nordiska näringsrekommendationerna, som i sin tur är baserade på den samlade vetenskapliga forskningen.

Märkningen är frivillig och kostnadsfri men bygger på tydliga och reglerade kriterier. Du behöver inte anmäla att du använder Nyckelhålet. När du som livsmedelsproducent använder Nyckelhålsmärkningen har du också ansvar för att följa reglerna. Kontrollen av märkningen görs i första hand av den kommunala miljö- och hälsoskyddsnämnden.

Hur gör man för att märka produkter med Nyckelhålet?

För att få märka ett livsmedel med symbolen Nyckelhålet ska vissa villkor uppfyllas. Beroende på vilken livsmedelsgrupp det handlar om finns det krav på fiberhalt och fullkornshalt, fettmängd och fettkvalitet och på hur mycket socker och salt livsmedlet får innehålla.

Nyckelhålsmärkning kan användas för 33 olika livsmedelsgrupper. Eftersom olika livsmedelsgrupper innehåller olika sorters näring och i olika mängd skiljer sig kraven åt för varje grupp – bröd jämförs med bröd och korv med korv. För att se vad som gäller för just dina produkter, läs mer i föreskriften nedan, under rubriken Vilka regler gäller?

Vilka regler gäller?

Det finns en föreskrift som reglerar användningen av Nyckelhålssymbolen - LIVSFS 2005:9. För hjälp att tolka reglerna finns Vägledning Nyckelhålet. Från och med den 1 mars 2015 gäller nya regler för Nyckelhålet. Under 18 månader från att de nya reglerna trätt i kraft, förutom för vissa produktgrupper som har en övergångstid på fyra år, får man fortsätta märka livsmedel enligt de gamla reglerna och släppa ut dem på marknaden tills lagren är slut.

När kan man använda Nyckelhålsmärkningen?

Märkning med Nyckelhålet kan i dag användas i följande sammanhang:

  • På färdigförpackade livsmedel, det vill säga på konsument- och storhushållsförpackningar.
  • Oförpackad färsk och djupfryst fisk.
  • Oförpackad färsk frukt, bär, grönsaker och potatis.
  • På receptblad för maträtter riktade till konsumenter. Speciella avtal om kriterier skrivs i detta fall mellan Livsmedelsverket och berörda parter, till exempel butikskedjor.
  • På menyer och recept för restauranger och snabbmatställen.

Hur ska Nyckelhålet se ut?

Nyckelhålsmärkningen får vara grön eller svart. Symbolen går att ladda ner från Livsmedelsverkets webbplats i olika utföranden. Där finns också ett profilprogram om hur man använder Nyckelhålet rätt på produkter och i information om symbolen.

Senast granskad 2015-02-10