Förstärkt kontroll enligt förordning 669/2009

EU-kommissionens förordning (EG) nr 669/2009 (med ändringar) om importkontroll av vegetabiliska livsmedel ställer krav på kontroll vid import av vissa vegetabiliska livsmedel från vissa länder utanför EU.

Förstärkt kontroll enligt förordning 669/2009

Vilka livsmedel och vilka länder som berörs framgår av bilaga 1 i förordningen. Denna bilaga uppdateras regelbundet, vilket innebär att livsmedel och länder läggs till eller tas bort efterhand.

Kontrollen sker på Livsmedelsverkets gränskontrollstationer som finns i hamnarna i Stockholm, Göteborg, Helsingborg och Södertälje, samt flygplatserna vid Arlanda och Landvetter.

Sändningar med livsmedel som omfattas av förordningen måste föranmälas till den gränskontrollstation där sändningen ska tas in.

På gränskontrollstationen kontrolleras dokumenten. Från vissa sändningar tas prover ut för analys. Dessa sändningar ID-kontrolleras också. Hur stor andel av sändningarna som provtas samt vilka analyser som genomförs framgår av bilaga 1 till förordningen.

Provtagna sändningar får inte släppas ut på marknaden innan analysen är färdig. Under vissa förutsättningar kan sändningen få transporteras vidare medan provsvaret inväntas till ett godkänt tullager som också är registrerat som livsmedelslager av kontrollmyndigheten.

Livsmedelsverket fakturerar importören för kontrollen. Kostnaden varierar beroende på vilken kontroll som utförts.

EG-förordning 2016/2107

Denna version av bilaga I gäller från och med den 1 januari 2017. Följande produkter läggs till:

  • Jordnötter och produkter därav från Bolivia
  • Sesamfrön och auberginer från Uganda
  • Ananas från Benin
  • Bordsdruvor från Egypten
  • Granatäpplen från Turkiet

Ökade provtagningsfrekvenser för följande produkter:

  • Citroner från Turkiet ökar från 10% till 20 %

Minskade provtagningsfrekvenser för följande produkter:

  • pistaschmandlar från Förenta staterna minskas från 20% till 10%
  • Pitahaja (drakfrukt) från Vietnam minskas från 20% till 10%

EU-förordning 2016/1024

Denna version av bilaga I gäller från och med den 1 juli 2016. Följande justeringar sker:

  • torkade vindruvor från Afghanistan och mandlar från Australien tas bort ur bilagan och omfattas därmed inte längre av krav på gränskontroll
  • Hasselnötter från Georgien läggs till i bilagan och omfattas därmed av krav på gränskontroll från och med den 1 juli 2016

Det har även beslutats att översynen av bilaga I av förordning 669/2009 ska minskas från fyra gånger årligen till två gånger årligen.

EU-förordning 2016/443

Denna version av bilaga I gäller från och med den 1 april 2016. Följande justeringar sker:

  • Bittergurka och auberginer från Dominikanska Republiken tas bort ur bilagan och därmed inte längre omfattas av krav på gränskontroll
  • Palmolja från Ghana, Jordnötter och jordnötsprodukter från Madagaskar och citroner från Turkiet läggs till i bilagan och omfattas därmed av krav på gränskontroll från och med den 1 april 2016

EU-förordning 2015/2383

Denna version av bilaga I gäller från den 1 januari 2016. Följande justeringar sker:

  • Bordsdruvor från Peru lyfts ur bilagan och omfattas inte längre av krav på gränskontroll

EU-förordning 2015/1607

Denna version av bilaga I gäller från den 1 oktober 2015. Följande justeringar sker: 

  • Torkade vindruvor från Uzbekistan, betelblad från Thailand och mynta från Marocko lyfts ur bilagan och omfattas inte längre av krav på gränskontroll
  • Jordnötter och produkter därav samt jordnötssmör från Gambia tillkommer på listan
  • Frysta hallon från Serbien tillkommer på listan

EU-förordning 2015/1012
Denna version av bilaga I gäller från den 1 juli 2015. Följande justeringar sker:  

  • Bönor från Kenya lyfts ur bilagan och omfattas inte längre av kontroll
  • Provtagningsfrekvensen för vinblad från Turkiet höjs till 50 %
  • Provtagningsfrekvensen för basilika, mynta, korianderblad, persilja, chilipeppar (spansk peppar) och okra från Vietnam höjs till 50 %

EU-förordning 2015/525
Denna version av bilaga I gäller från den 1 april 2015. Följande justeringar sker:

  • Mandlar från Australien tillkommer på listan
  • Pistaschmandlar från Förenta staterna tillkommer på listan
  • Aprikoser från Uzbekistan tillkommer på listan

EU-förordning 1295/2014
Denna version av bilaga I gäller från den 1 januari 2015. Följande justeringar sker:

  • Apelsiner från Egypten stryks från listan
  • Korianderblad, basilika och mynta från Thailand styrks från listan
  • Torkade kryddor från Indien – frekvensen på antal sändningar som ska genomgå provtagning höjs till 20 %
  • Betelblad från Indien – frekvensen på antal sändningar som ska genomgå provtagning höjs till 50%
  • Betelblad från Thailand – frekvensen på antal sändningar som ska genomgå provtagning höjs till 50%
  • Vinblad från Turkiet – frekvensen på antal sändningar som ska genomgå provtagning höjs till 20%

EU-förordning 1021/2014
Denna version av bilaga I gäller från den 1 oktober 2014. Följande justeringar sker:

  • Sparrisböna och auberginer från Kambodja tillkommer på listan
  • Kinesisk bladselleri från Kambodja tillkommer på listan
  • Jordgubbar från Kina stryks från listan
  • Pomelo från Kina stryks från listan
  • Sesamfrön från Indien tillkommer på listan
  • Drakfrukt från Vietnam tillkommer på listan

EU-förordning 718/2014
Denna version av bilaga I gäller från den 1 juli 2014. Följande justeringar sker:

  • Curry från Indien stryks från listan
  • Torkade Aprikoser från Turkiet tillkommer på listan
  • Bordsdruvor från Peru tillkommer på listan
  • Brassica oleracea (kål) från Kina – frekvensen på antal sändningar som ska genomgå provtagning höjs till 50%

EU-förordning 323/2014
Denna version av bilaga I gäller från den 1 april 2014. Följande justeringar sker:

  • Torkade nudlar från Kina stryks från listan
  • Betelblad från Indien tillkommer på listan
  • Enzymer och enzympreparat från Indien tillkommer på listan
  • Betelblad från Thailand tillkommer på listan
  • Jordnötter och jordnötsprodukter från Sudan tillkommer på listan
  • Vinblad från Turkiet tillkommer 

Länk till Frågor och svar rörande EG-förordning 2009/669 på EU-kommissionens webbplats:

Senast granskad 2016-12-06