Säker mat och dricksvatten

Pojke som dricker vatten

Säker mat betyder att ingen ska bli sjuk av maten på grund av farliga ämnen eller smittor i mat och dricksvatten. Här kan du läsa om en del av det Livsmedelsverket gör för att bidra till säker mat och dricksvatten. Det gäller även i kris och i värsta fall krig.

I ett internationellt perspektiv har Sverige både säker mat och säkert dricksvatten. När Livsmedelsverket och andra undersöker mat och dricksvatten finns det finns det överlag endast små mängder av oönskade ämnen, det vill säga ämnen som inte ska finnas i maten.

Det är alltid företagen som producerar, serverar och säljer mat som ansvarar för att den är säker. För att se till att företagen följer lagarna och hanterar maten rätt, kontrolleras företagen i hela livsmedelskedjan från producent till konsument.

Så kontrolleras maten

Ibland finns det finns ämnen vi inte vill ha i maten. Det är till exempel bekämpningsmedel, miljögifter och läkemedelsrester. Tyvärr är det omöjligt att helt undvika att skadliga ämnen hamnar i maten eftersom vissa av dem finns i miljön. 

Livsmedelsverket övervakar att maten inte innehåller otillåtna ämnen, eller för mycket av vissa ämnen. Ett exempel är stickprovskontroller av rester av bekämpningsmedel i grönsaker. Då provtar Livsmedelverket både livsmedel som produceras i Sverige och livsmedel som kommer från länder inom och utanför EU. 

Dialog och samarbeten med livsmedelsföretag och branschorganisationer

Det finns många regler att följa för den som driver ett livsmedelsföretag. Livsmedelsverket vill underlätta för företag att göra rätt. För att få veta vilka utmaningar det finns kring olika frågor samarbetar Livsmedelsverket med företag och branschorganisationer. Ett exempel är samrådsgrupper.

Senast granskad 2025-05-12