WCRF uppdaterar råd om mat, fysisk aktivitet och cancer

2018-05-25

World Cancer Research Fund, WCRF, har uppdaterat sina rekommendationer för att förebygga cancer. Det viktigaste rådet är precis som tidigare att hålla en hälsosam vikt.

WCRF:s rekommendationer för att minska risken för cancer:

  • Håll en hälsosam vikt
  • Var fysiskt aktiv
  • Ät mer fullkorn, grönsaker, frukt och bönor
  • Ät mindre snabbmat
  • Begränsa konsumtionen av rött kött och chark
  • Undvik läsk och saft
  • Begränsa alkoholkonsumtionen
  • Förlita dig inte på kosttillskott
  • Amma ditt barn
  • Du som har behandlats för cancer rekommenderas också att följa råden för att minska risken för återfall och för att minska risken att drabbas av andra sjukdomar

För att bedöma sambanden mellan matvanor, fysisk aktivitet, vikt och risk för olika typer av cancer har WCRF en unik global databas som de kontinuerligt uppdaterar och använder. Det är tredje gången de sammanställer all information och uppdaterar sina rekommendationer för att förebygga cancer.

- WCRF:s arbete är viktigt för att de sammanställer och bedömer forskning från många enskilda studier. På så sätt gör de slutsatserna från komplex forskning tillgängliga för fler, säger Hanna Eneroth.

WCRF sammanställer och utvärderar information om hur matvanor, fysisk aktivitet och vikt påverkar risken för cancer. Cancerrisken påverkas av många faktorer. Några av dem som ärftlighet och vissa miljöfaktorer kan man inte själv påverka. Andra faktorer som man kan påverka men som inte WCRF studerat är rökning och solvanor.

I samband med att den nya rapporten släpps så presenteras också infografik som visar för vilka samband det finns starkast stöd och vilka cancerformer de olika faktorerna påverkar.

Livsmedelsverkets pressjour 018 – 17 53 40