Pressmeddelanden

  • Många sökte medel i pilotprojekt om investeringsstöd för livsmedels- och dricksvattenberedskap

    Nu är det klart vilka som får ta del av investeringsstöd i Livsmedelsverkets pilotprojekt för att stärka beredskapen inom dricksvattenförsörjning och offentliga måltider. Totalt 229 kommuner och regioner sökte stöd för att göra investeringar och 37 av dem får nu del av stödet.

    2024-12-06 - Pressmeddelanden

  • Mindre PFAS, salt och dioxin i maten

    Livsmedelsverkets senaste matkorgsundersökning visar på positiva trender med minskade halter av salt, dioxin och PFAS i maten vi äter. − Det är glädjande siffror som visar att arbetet för att minska skadliga ämnen i maten ger effekt, säger Helena Bjermo, risk- och nyttovärderare vid Livsmedelsverket.

    2024-12-05 - Pressmeddelanden

  • Företagens förtroende för Livsmedelsverket är fortsatt högt

    Allt fler företag, 78 procent, känner till Livsmedelsverket och tre av fyra livsmedelsföretag har högt eller ganska högt förtroende för Livsmedelsverket. Det visar en mätning av myndighetens förtroende som genomfördes under hösten 2024.

    2024-12-02 - Pressmeddelanden

  • Krav på att restauranger kan informera gäster om köttets ursprung

    Nu blir det krav på information om varifrån köttet som serveras på restaurangen kommer. Reglerna innebär att restauranger måste kunna informera kunder om ursprungsland för kött från nöt, gris, får, get och fjäderfä. De nya reglerna börjar gälla den 1 mars 2025.

    2024-11-29 - Pressmeddelanden

  • Ny europeisk bedömning - Sackarin fortsatt säker som tillsats och den acceptabla dagliga intagsnivån höjs

    Sötningsmedlet sackarin har fått en ny bedömning av den europeiska livsmedelssäkerhetsmyndigheten Efsa. Bedömningen är att sötningsmedlet är säkert för människor och att ingen koppling till cancer kan göras. Efsa höjer också gränsen för hur mycket sackarin vi kan få i oss per dag utan fara för hälsan, den så kallade acceptabelt dagligt intag-nivån (ADI).

    2024-11-26 - Pressmeddelanden

  • Samlade förslag till fortsatt säker dricksvattenförsörjning

    Sveriges dricksvatten har god kvalitet. Men för att ytterligare säkra tillgång och leverans av rent vatten behövs bland annat resurser och uppdrag avseende analyser, samlad dricksvattendata och förmåga att hantera miljögifter. Det skriver 15 myndigheter och organisationer i en rapport till regeringen.   

    2024-11-25 - Pressmeddelanden

  • Vilseledande märkning av ris – stor europeisk kontrollinsats

    Under våren 2024 har Livsmedelsverket, flera kommuner, Polisen, Arbetsmiljöverket och Tullverket tillsammans med europeiska myndigheter kontrollerat grossister som hanterar och säljer ris. Över 600 ton ris kontrollerades och nästan allt ris var märkt som finare kvalitet än det var.

    2024-10-23 - Pressmeddelanden

  • Småbarn äter bättre nu än för 20 år sedan – men det behöver bli ännu bättre

    Små barns matvanor har förbättrats jämfört med för tjugo år sedan. Barnen äter mer grönsaker och frukt, och mindre rött kött och socker än tidigare. Utvecklingen går åt rätt håll, men det är fortfarande en bit kvar. Det visar en ny undersökning från Livsmedelsverket.

    2024-10-21 - Pressmeddelanden

  • Klart för fler möjligheter att sälja och köpa vildsvinskött

    Från den 4 november blir det möjligt för jägare att sälja vildsvin direkt till lokala butiker och restauranger samt sälja vildsvin och vildsvinskött direkt till privatpersoner. – Det här är ett efterlängtat steg som ger fler möjligheter för jägare att lämna vildsvin vidare i livsmedelskedjan, för konsumenter att få tag i vildsvinskött och för företag att utveckla sin verksamhet, säger Elin Häggqvist, chefsjurist på Livsmedelsverket.

    2024-10-16 - Pressmeddelanden

  • Näringsliv och offentliga aktörer samlas för att stärka den regionala livsmedelsberedskapen

    Alla ska ha tillgång till tillräckligt med mat och dricksvatten vid kris och krig, oavsett var i landet de bor. Det är målet för Sveriges livsmedelsberedskap. Men förutsättningarna för att nå målet kan se olika ut i olika delar av landet. Därför bjuder Livsmedelsverket och fyra länsstyrelser i höst in näringsliv, kommuner och regioner till regionala workshopar för att öka förmågan att hantera en bristsituation eller andra störningar i livsmedelskedjan.

    2024-10-14 - Pressmeddelanden