Pressmeddelanden

  • Nya regler begränsar användningen av bisfenol A inom EU

    EU-kommissionen skärper nu reglerna kring hur Bisfenol A får användas i material som kommer i kontakt med livsmedel. Framför allt skärps reglerna kring beläggningar i förpackningar som är särskilt avsedda för mat för barn upp till tre år. Liknande regler gäller redan i Sverige sedan 2012.

    2018-02-15 - Pressmeddelanden

  • Vanligt att viltprodukter innehåller djurslag som inte står på förpackningen

    I många produkter med viltkött överensstämde inte djurslag i ingrediensförteckningen med det djurslag som faktiskt fanns i produkten. I cirka tjugo procent var det så stor skillnad på märkningen och det verkliga innehållet att det är oacceptabelt. Det visar Livsmedelsverkets undersökning av 44 viltprodukter från butiker och marknadsplatser.

    2018-02-15 - Pressmeddelanden

  • Kalciumsorbat E 203 tas bort från listan över godkända tillsatser

    Den europeiska livsmedelssäkerhetsmyndigheten Efsa omprövar systematiskt alla godkända tillsatser. Eftersom inget företag skickat in de underlag som krävs för utvärdering av kalciumsorbat, E 203, tas tillsatsen bort från listan.

    2018-02-06 - Pressmeddelanden

  • Livsmedelsverket bildar nationellt dricksvattenråd

    Arbetet med att skydda det svenska dricksvattnet ska stärkas. Regeringen ger därför Livsmedelsverket i uppdrag att bilda ett nationellt dricksvattenråd.

    2018-02-02 - Pressmeddelanden

  • Går det att förebygga matallergi – vad säger forskningen?

    Idag träffar Livsmedelsverket experter inom barnallergi, celiaki och nutrition för att diskutera vad forskningen säger kring introduktion av mat till små barn. Går det att förebygga allergi och överkänslighet mot mat, och i så fall hur?

    2018-01-22 - Pressmeddelanden

  • Snabbare varningar mellan myndigheterna i svensk livsmedelskontroll

    Ett nytt varningssystem för att stoppa hälsofarliga livsmedel införs i Sverige från 1 mars 2018. Systemet gör att myndigheterna inom livsmedelskontrollen snabbare kan informera varandra när osäkra livsmedel upptäcks. Därmed kan myndigheterna i Sverige effektivare följa upp att inblandade företag vidtar rätt åtgärder.

    2018-01-19 - Pressmeddelanden

  • Tydligare fokus och ökat samarbete för säker mat

    Sveriges myndigheter som arbetar för säker mat och säkert dricksvatten vidareutvecklar det strategiska arbetet. Nya gemensamma mål och prioriteringar för kontrollen inom hela livsmedelskedjan, från jord till bord, ska ge större effekt.

    2018-01-15 - Pressmeddelanden

  • Har du koll på var fisken på julbordet har simmat?

    Gravad lax, inlagd sill, strömmingslåda och sillsallad. Det klassiska julbordet dignar av olika varianter av sill, strömming och lax. Men visste du att det är bra att ha koll på var fisken kommer ifrån? - Sill från Västkusten och norra Ishavet kan alla njuta av i jul, medan barn och unga bör begränsa den feta fisken från Östersjön, säger Emma Halldin Ankarberg, toxikolog på Livsmedelsverket.

    2017-12-20 - Pressmeddelanden

  • Eldsberga chark återkallar rökt nötkött av försiktighetsskäl

    Fyra fall av botulism på grund av mat har konstaterats i Göteborg. Smittkällan är fortfarande oklar men skulle kunna vara ett parti rökt nötkött. Företaget har därför av försiktighetsskäl börjat återkalla produkterna. De insjuknade har tillfrisknat och inga andra fall har hittills upptäckts.

    2017-12-19 - Pressmeddelanden

  • Inga återkallade produkter från Lactalis i Sverige

    Det franska företaget Lactalis har gjort ett stort återkallande av barnmatsprodukter. Produkterna har spårats i det gemensamma europeiska varningssystemet RASFF. Framför allt har produkterna sålts olika länder utanför EU.

    2017-12-12 - Pressmeddelanden