Snart internationella matsvinnsdagen

2022-09-26

Torsdagen den 29 september är det dags för den Internationella matsvinnsdagen. I svenska hushåll slängs 35 kilo mat och dryck per person och år. Vi har tillsammans skapat ett matsvinnberg genom att köpa mat, som vi sedan burit hem och slutligen kastat i soptunnan. Livsmedelsverket vill att matsvinnsberget ska bort.

Mat, klimat och miljö hänger ihop. Matsvinn står för mellan 8 och 10 procent av allt utsläpp av växthusgaser i världen. Att minska matsvinnet i världen är därför ett viktigt bidrag till klimatet. FN har som mål i Agenda 2030 att halvera det globala matsvinnet, samt minska svinn och förluster i hela livsmedelskedjan.

För att sätta fokus på frågan att minska matsvinnet har FN tagit initiativ till Internationella matsvinnsdagen som är den 29 september varje år, världen över.  

Mängden matsvinn från en person på ett år.

Matsvinnsberget – ett berg som inte ska finnas

Allra mest mat slängs i hushållen och det motsvarar faktiskt så mycket som cirka 40 måltider per person och år. För att göra detta mer konkret har Livsmedelsverket tagit fram en illustration som kallas matsvinnsberget. Den visar hur mycket mat som slängs varje år per person.

- Matsvinnsberget är ett berg som inte ska finnas. Genom att visa all mat som kastas varje år, helt i onödan, hoppas vi att fler blir medvetna om hur viktigt det är att inte slänga mat, säger Karin Fritz projektledare på Livsmedelsverket.

Mer än det vi ser

- Vi kan betrakta matsvinnsberget som toppen av ett isberg. Det vi ser är bara en liten del av ett stort problem, säger Karin Fritz.

Förutom den klimatpåverkan av maten som slängs i hushållen, den mat som syns på bilderna av matsvinnsberget, finns även allt krävts för att producera maten.

- Det handlar om bevattning, transporter, förpackningar och mycket mer som gjorts helt i onödan när maten slängs. Det är något många av oss kanske inte tänker på när de häller ut ett glas mjölk eller slänger en banan, säger Karin Fritz.

Hur ska matsvinnsberget bli mindre?

Alla kan bidra till att minska matsvinnsberget. Dessutom sparar vi pengar på att inte slänga mat, något som blir allt viktigare när livsmedelspriserna ökar. 

Här är några tips på hur man kan minska sitt eget matsvinnsberg.

Planera: Ta en titt i kylskåp och skafferi innan du handlar, så du inte köper något du redan har. Frys in om du inte hinner använda maten i tid. Nästan allt går att frysa in, till och med mjölk.

Förvara maten rätt: Håll koll på temperaturen. En bra temperatur i kylskåpet är +4°C, medan -18 °C är lagom i frysen. Tänk på att olika livsmedel ska förvaras på olika sätt. Äpplen mår bäst i kylskåpet medan gurkan bör vara i rumstemperatur.

Höj statusen för rester: Rester är enkelt, snabbt och gott. De kan hålla minst en vecka i kylen och kan värmas upp flera gånger om de förvaras i kylskåp däremellan.

Använd dina sinnen: Titta, lukta och smaka. Ofta går mat  att äta fast den passerat bäst-före-datum.

Ytterligare information för journalister:

Livsmedelsverkets presstjänst 018-175340