Snart internationella matsvinnsdagen

2021-09-23

Onsdag den 29 september är det för andra gången dags för Internationella matsvinnsdagen. Den uppmärksammas även i Sverige och i år satsar Livsmedelsverket tillsammans med Jordbruksverket och Naturvårdsverket på att informera om hur frukt och grönsaker bäst förvaras i hemmet för att inte riskera att slängas.

Som en åtgärd för att minska matsvinnet har FN tagit initiativ till Internationella matsvinnsdagen som är den 29 september varje år, världen över. I år sammanfaller det med att FN utsett 2021 till det internationella året för frukt och grönsaker.

Rädda frukt och grönsaker

- Frukt och grönsaker är några av de vanligaste livsmedlen som slängs i onödan i hushållen. I samband med matsvinnsdagen kommer vi att gå ut med information vi om hur man ska förvara olika typer av frukter och grönsaker på bästa sätt så de inte riskerar att slängas i onödan, säger Karin Fritz projektledare Livsmedelsverket.

På Livsmedelsverkets webbplats finns nedladdningsbart material om förvaring av frukt och grönt i hemmet, bland annat affischer och bilder till sociala medier. Där finns även länk till FN:s nedladdningsbara material om matsvinndagen.

Viktigt med brett engagemang

- I och med att det är andra året denna dag ”firas”, hoppas vi att livsmedelsbranschen och övriga vill engagera sig och uppmärksammar internationella matsvinnsdagen ännu mer denna gång. Därför skickar vi ut den här påminnelsen så att de som är intresserade och själva planerar aktiviteter kan använda sig av materialet som finns på vår webbplats, säger Karin Fritz.

Fakta om matsvinn

  • En tredjedel av all mat som produceras i världen äts inte upp.
  • Matsvinn är livsmedel som producerats i syfte att bli mat, men som av olika anledningar inte äts eller dricks upp. Matsvinn uppstår i hela livsmedelskedjan och den största delen av matsvinnet uppstår i hushållen.
  • Att minska matsvinnet i världen är ett viktigt bidrag till klimatet, därför har FN som mål i Agenda 2030 att halvera det globala matsvinnet, och minska svinn och förluster i hela livsmedelskedjan.
  • Varje år slänger hushåll i Sverige cirka 19 kilo ätbar mat per person. Det som oftast blir matsvinn är frukt, grönsaker, bröd och matrester.
  • Förutom detta hälls dessutom 18 kilo mat och dryck ut i vasken, per person och år. De produkter som oftast hälls ut är kaffe, te och mejeriprodukter.

Ytterligare upplysningar för journalister

Livsmedelsverkets presstjänst, 018-17 53 40

Anmäl dig här om du vill prenumerera på Livsmedelsverkets pressmeddelanden:

Prenumerera på nyheter