Se upp för miljöförgiftad fisk till midsommar

2023-06-19

Till midsommar står många läckerheter på matbordet, inte minst fisk och skaldjur. Fisk är både gott och nyttigt – men kolla var den är fiskad, särskilt om du vill bli gravid i framtiden eller om barn ska äta fisken. Feta fiskar från vissa vatten kan nämligen innehålla miljögifter som lagras i kroppen och kan vara skadliga för både foster och barn.

En vanlig missuppfattning är att kostråden om fisk som kan innehålla miljögifter bara gäller gravida. Men eftersom miljögifterna stannar kvar i kroppen under lång tid har det betydelse vilken fisk du äter när du är 20 år, även om du inte blir gravid förrän du är 30.

Vissa fisksorter från Östersjön, älvarna, Vänern och Vättern har förhöjda halter av miljögifterna dioxin och PCB. Ämnena lagras i din kropp och om du senare i livet blir gravid eller ammar förs gifterna över till ditt barn. Foster och små barn är de som är mest känsliga för de skadliga effekterna av dioxin och PCB, därför är det särskilt viktigt att barn och de som kommer att föda barn får i sig så lite som möjligt av dessa gifter.

 – Utöver gravida och ammande bör därför inte heller barn, ungdomar och den som vill bli gravid i framtiden äta dessa fiskar oftare än 2-3 gånger per år, säger Sabina Litens Karlsson, toxikolog på Livsmedelsverket.

Till midsommar lanserar Livsmedelsverket en ny informationssatsning för att upplysa konsumenter om riskerna med miljöförgiftad fisk – särskilt för vissa grupper. Målet med kampanjen ”Se upp för fula fiskar” är att både nå ut till den som är eller vill bli gravid i framtiden, men även till föräldrar samt far- och morföräldrar som bör vara varsamma med att servera dessa fiskar till barn och barnbarn.

– Eftersom dessa gifter stannar i kroppen så länge är det viktigt att fler känner till riskerna. Därför bör alla vuxna kolla upp var fisken kommer ifrån innan de serverar den, säger Sabina Litens Karlsson.

Odlad lax kan du äta oftare - och nästan all sill i butik

Den lax som säljs i butik är oftast odlad eller vildfångad i andra hav än Östersjön och den innehåller därför förhållandevis låga halter miljöföroreningar. Den mesta burksillen som säljs i matbutiker kommer inte från Östersjön. Dessa fiskar innehåller bara låga halter av miljögifterna och den fisken kan du därför äta oftare. Läs på förpackningen eller fråga i butik och på restaurangen var strömmingen, sillen eller laxen kommer ifrån.

Kostråden

Dessa fiskar kan innehålla höga halter av dioxin och PCB. Den som vill bli gravid i framtiden, barn, ungdomar, gravida och ammande bör därför inte äta dem oftare än högst 2-3 gånger/år. Övriga kan äta dessa fiskar högst en gång i veckan.

  • Vildfångad lax och öring från Östersjön, Bottniska viken, Vänern och Vättern. Även lax som är fångad i älvarna omfattas av kostråden.

  • Strömming/sill från Östersjön och Bottniska viken. Vildfångad sik från Vänern och Vättern

  • Vildfångad röding från Vättern

  • Ål

Länkar

Läs mer om vilka ”fula fiskar” du bör undvika:

 

Ytterligare information till journalister

Livsmedelsverkets pressjour 018-17 53 40