Så undviker du fisk med miljögifter till jul

2020-12-14

Vilka fiskar går bra att äta och vilka innehåller höga halter av miljögifter? Det är inte alltid lätt att veta. Livsmedelsverket reder ut vad som gäller så att alla som vill kan njuta av god och nyttig fisk till jul.

Livsmedelsverket får många frågor om vilka fiskar som går bra att äta. Därför reder vi nu ut hur det står till med några av julens populäraste fiskar.

Fisk är i grunden ett bra och nyttigt livsmedel, som innehåller många viktiga näringsämnen, bland annat jod, selen, D-vitamin och omega-3-fett. Livsmedelsverkets generella råd är att äta fisk 2-3 gånger i veckan, och variera mellan olika sorter.

Tyvärr innehåller vissa fiskar, till exempel strömming, också höga halter av miljögifter som dioxiner och PCB. För barn, ungdomar och den som vill bli gravid i framtiden är det särskilt viktigt att få i sig så lite som möjligt av de här miljögifterna.

– En sak som är bra är att det finns många fiskar som inte har höga halter av miljögifter, så alla kan njuta av fisk till jul. Det är framförallt fet fisk från Östersjön och Bottniska viken som innehåller mycket dioxiner och PCB, därför är det bra att kolla var fisken kommer ifrån när du köper den, säger Rickard Bjerselius, toxikolog vid Livsmedelsverket.

Populära fiskar under julen

Strömming och sill är samma fiskart. Den kallas sill söder om Kalmar och strömming norr om Kalmar. Den absoluta majoriteten av inlagd sill som säljs i butik är från Västkusten och Nordostatlanten och innehåller inte höga halter miljögifter. Därför är den ett bra val till julen.

Lax är populärt till jul och även den kan vara bra att kolla var den kommer ifrån. Vildfångad lax från Östersjön, Bottniska viken, älvarna, Vänern och Vättern innehåller ofta högre halter av dioxiner och PCB än annan lax.

Lutfisk tillagas ofta av långa eller sej. Dessa fiskar innehåller inte höga halter miljögifter.

Därför bör den som vill bli gravid undvika vissa fiskar

När vi äter mat med dioxiner och PCB så lagras de i kroppen i många år. För den som sedan får barn förs gifterna över till foster och ammade spädbarn via moderkakan och modersmjölken. Foster och spädbarn är extra känsliga för dioxiner och PCB eftersom de utvecklas. Därför bör den som vill bli gravid i framtiden inte äta fiskar som har höga halter av miljögifter för ofta, även om det är många år kvar innan de får barn. Välj istället annan fisk, för fisk är bra och nyttig mat som många bör äta mer av.

Kostråden

Inom EU är det förbjudet att sälja fisk som innehåller halter av dioxiner och PCB över gränsvärdet. Men Sverige har ett undantag från lagstiftningen som innebär att fisken får säljas här under förutsättning att Livsmedelverket bevakar halterna och informerar allmänheten om riskerna med fisken.

Den som vill bli gravid i framtiden, barn, ungdomar, gravida och ammande bör inte äta dessa fiskar oftare än högst 2-3 gånger/år. Övriga kan äta dessa fiskar högst en gång i veckan.

  • Vildfångad lax och öring från Östersjön, Bottniska viken, Vänern och Vättern. Även lax som är fångad i älvarna omfattas av kostråden.
  • Strömming/sill från Östersjön och Bottniska viken (strömming och sill är samma fiskart, söder om Kalmar kallas den sill, norr om Kalmar kallas den strömming)
  • Vildfångad sik från Vänern och Vättern
  • Vildfångad röding från Vättern

Se gärna filmen nedanför där Sofia B Olsson berättar om fisk med höga halter av miljögifter. Sofia är kökschef på en fisk- och skaldjursrestaurang i Göteborg och brinner för ett hållbart fiske som är bra för både hälsa och miljö.

Ytterligare upplysningar för journalister:

Livsmedelsverkets pressjour 018-17 53 40