Rötmånaden tjuvstartar i sommarvärmen

2022-07-04

Årets sommarväder, med tidig värme och fukt, gör att det redan nu är rötmånad för maten. Då är det extra viktigt med kyla och bra hygien. Se till att hålla varm mat varm och kall mat kall. Och våga lita på dina sinnen – titta, lukta och smaka på maten så att du inte slänger mat i onödan. 

I slutet av juli inträffar den period vi traditionellt kallar rötmånaden men redan nu gör vädret i Sverige att det är bra att tänka lite extra på att hantera maten rätt. Ditt viktigaste kom-ihåg: temperaturen. Ditt viktigaste verktyg: kylväskan!

Varma och fuktiga sommardagar är en utmaning. Då trivs bakterier och mögel allra bäst, både såna som förstör maten och såna som kan göra oss sjuka.

Släng inte mat i onödan

Det går att göra mycket för att hålla maten fräsch, undvika magsjuka och slippa slänga mat i onödan.

 • Minska tiden i utanför kylskåpet. Sätt in kylvaror, som färskt kött, fisk och mejerivaror, i kylen så fort som möjligt.
 • Ha ordentligt kallt i kylskåpet, lagom temperatur är + 4 grader.
 • Tvätta händerna innan du ska laga mat eller äta, och efter att du hanterat rått kött eller kyckling.
 • Håll varm mat varm och kall mat kall.
 • Sätt in matrester i kylskåpet eller frys in så fort som möjligt efter att de har svalnat.

Att ta hand om maten minskar matsvinnet, till exempel genom att handla klokt, förvara rätt och inte ta fram mer mat på bordet än vad som går åt. Eventuella rester ska snabbt tas om hand och kylas ned. Livsmedel märkta med bäst före-datum kan ätas även efter detta datum om de förvarats vid rätt temperatur. 

- Råden under rötmånaden är egentligen desamma som under andra tider på året. Våga lita på dina sinnen –Titta, lukta och smaka på maten – verkar maten okej går den bra att äta, säger Åsa Rosengren,  rådgivare på Livsmedelsverket.

När du handlar mat

Det kan bli mycket varmt i bilen under varma sommardagar. Om du har långt till affären, ta gärna med en kylväska med frysta kylklampar eller en kylväska med kylaggregat som kopplas till ett uttag i bilen. Då håller sig kylvarorna kalla från butiken till hemmet.

När du kommer hem

 • Se till att kylvaror genast kommer in i kylskåpet. Hållbarhetstiden förkortas  om maten står framme i rumstemperatur.
 • Ta inte fram mer till måltiden än vad du tror ska gå åt. Livsmedel som tas ut och in i kylskåpet får kortare hållbarhetstid.
 • Använd rena redskap, håll rent på arbetsbänken och diska knivar och skärbrädor noga när du skurit rått kött och kyckling. Torka upp köttsaft med hushållspapper.
 • Använd inte samma fat och redskap till den färdiggrillade maten som du använt till rått kött eller kyckling.
 • Genomstek kyckling och köttfärs.

På utflykt, på landet eller i båten

 • Packa matsäcken i kylväska med kylklampar.
 • Tvätta händerna innan du ska laga mat eller äta,  efter toalettbesök och efter att du varit i kontakt med djur. Handsprit/alkogel och våtservetter fungerar också i avsaknad av vatten.

Mer information

Mer information för journalister:

Livsmedelsverkets presstjänst, 018 – 17 53 40

Anmäl dig här om du vill prenumerera på Livsmedelsverkets nyheter Prenumerera