Pressmeddelanden

  • Hälften så många matförgiftningar under pandemin – ny rapport från Livsmedelsverket

    Troligen har pandemiåtgärder som ökad handtvätt och avstånd inte bara haft dämpande effekt på covid utan även på matförgiftningar. Antalet rapporterade matförgiftningar mer är halverades under 2020 jämfört med året innan.

    2021-11-23 - Pressmeddelanden

  • Gräshoppa klar för tallriken

    Europeisk vandringsgräshoppa har nu blivit godkänd för användning som mat inom EU. Det är den andra insektsarten som godkänns, och flera andra står på tur för bedömning.

    2021-11-18 - Pressmeddelanden

  • Tahini- och halwaprodukter återkallas – kan innehålla salmonella

    Salmonella har hittats i flera olika partier tahini och halwa från producenten Alburj. Partierna där salmonella hittats har dragits tillbaka från butikerna men eftersom det är lång hållbarhet kan de finnas hemma hos konsumenter.

    2021-11-17 - Pressmeddelanden

  • Matsvinn i skolan får konsekvenser långt utanför skolrestaurangen

    En av sex skolluncher äts inte upp utan hamnar i sopkorgen. Matsvinnet beror inte i första hand på att det lagas för mycket mat utan är ett symtom på brister i måltidsmiljön – för stressigt, hög ljudnivå och få vuxna i matsalen. Därför sitter rektor på nycklarna till lösningen, inte bara måltidschefen. Det är slutsatsen från en ny kartläggning av matsvinnet i kommunala verksamheter.

    2021-11-16 - Pressmeddelanden

  • Livsmedelsverkets kommunenkät: Inga PFAS-halter över åtgärdsgränsen men fler kommuner behöver undersöka sitt dricksvatten

    Inga PFAS-halter över åtgärdsgränsen, men fler kommuner behöver undersöka sitt dricksvatten. Det är slutsatsen av Livsmedelsverkets enkät till landets kommuner. Alla de inrapporterade resultaten låg under den nuvarande gränsen där vattnet behöver åtgärdas.

    2021-11-15 - Pressmeddelanden

  • Klimatförändringarna kan öka risken att bli sjuk av maten

    Högre medeltemperatur, ökad nederbörd eller torka, samt mildare vintrar kan göra att det blir mer bakterier, virus, parasiter och mögelgifter i mat och dricksvatten. Det visar en ny rapport från Livsmedelsverket som också ger förslag på åtgärder för att möta de nya utmaningar som klimatförändringarna för med sig.

    2021-11-12 - Pressmeddelanden

  • Lillängens gårdsmejeri i Sunne återkallar ost - kan innehålla listeria

    Lillängens gårdsmejeri i Sunne i Värmland återkallar alla ostar oavsett tillverkningsdatum på grund av listeria. Den som har ostar från Lillängens gårdsmejeri hemma ska inte äta dem utan kassera ostarna.

    2021-10-27 - Pressmeddelanden

  • Klimatanpassning nödvändigt för morgondagens dricksvatten

    Klimatförändringar påverkar inte bara tillgång på mat och olika råvaror. Det hotar även tillgång och kvaliteten på dricksvatten genom exempelvis torka och översvämning. Med Livsmedelsverkets handbok för klimatanpassning får både dricksvattenproducenter och privatpersoner råd om hur de kan möta ett förändrat klimat.

    2021-10-14 - Pressmeddelanden

  • Imorgon är det internationella matsvinnsdagen

    Imorgon, onsdag den 29 september, är det internationella matsvinnsdagen. Den uppmärksammas över hela världen, även i Sverige. I samband med den här dagen satsar Livsmedelsverket tillsammans med Jordbruksverket och Naturvårdsverket på att informera om hur frukt och grönsaker bäst förvaras i hemmet, så att de inte riskerar att slängas.

    2021-09-28 - Pressmeddelanden

  • Pressinbjudan: Matsvinndagen 2021 - rädda frukt och grönt

    Välkommen på matsvinnsnätverkets öppna digitala seminarium den 29 september, med information, fakta och inspiration om hur vi kan minska matsvinnet av frukt och grönsaker. Medverkande är representanter från hela livsmedelskedjan, från producent till konsument.

    2021-09-24 - Pressmeddelanden