Nytt skolmaterial lär elever bli svinnrika

2022-03-21

Nu lanseras Svinnrik – läromaterial och filmer för hem- och konsumentskunskapslärare. Med hjälp av Svinnrik-materialet kan lärarna ge sina elever ännu bättre kunskap om hur matsvinnet påverkar ekonomin, miljön och klimatet.

Över 320 lärare runt om i landet har redan anmält intresse för materialet. Svinnrik är ett initiativ från Finansinspektionen och Livsmedelsverket där lärare får tillgång till undervisningsmaterial i form av uppgifter, utmaningar och korta föreläsningsfilmer med koppling till matsvinn och privatekonomi.

Svenska hushåll slänger 37 kilo mat och dryck per person och år. Det innebär en stor påverkan på klimatet och miljön men det påverkar såklart även den egna plånboken. För en familj på fyra personer kan matsvinnet motsvara en kostnad på flera tusen kronor om året, pengar som skulle räcka till ett tivolibesök eller något annat roligt.

– Ju tidigare ungdomar lär sig att vara rädda om maten desto bättre. Dessutom kan de ta med sig kunskapen hem, så att hela familjen slänger mindre, säger Karin Fritz, projektledare för Livsmedelsverkets projekt för minskat matsvinn.

Viktig insats för klimatet och miljön

Mat och matsvinn har stor påverkan på klimatet och miljön. Idag slängs en tredjedel av all mat som produceras, vilket motsvarar cirka 8-10 procent av allt utsläpp av växthusgaser. Det allra mesta matsvinnet sker hemma i hushållen. För att rädda klimatet har FN som mål att det globala matsvinnet ska halveras till 2030 – det är alltså hög tid att börja sluta slänga mat.

Om initiativet Svinnrik

Kampanjen Svinnrik är en del av den globala temaveckan Global Money Week som pågår 21-27 mars. Svinnrik ska främja ungas finansiella kunskaper och förmåga genom att utgå från matsvinn och kunskap om varför det är viktigt att inte slänga mat. Bakom initiativet står Finansinspektionen och Livsmedelsverket. Undervisningsmaterialet som tas fram i samband med temaveckan är gratis och går att använda när som helst under hela läsåret.

Anmäl dig här om du vill prenumerera på Livsmedelsverkets nyheter: Prenumerera