Nya regler ska öka mängden Nyckelhålsmärkt i butikshyllan

2021-03-01

Nu ska det bli ännu enklare för konsumenter att välja hälsosamt. Från och med den 1 mars gäller nya regler för vilken mat som företag får märka med hälsomärkningen Nyckelhålet. Då är tanken att fler typer av produkter ska kunna märkas, så att det blir mer växtbaserad mat och fler nyttiga färdigrätter med Nyckelhålet i butikshyllan.

– Det är roligt att vi nu kan göra det lättare att göra nyttiga val genom att fler produkter får märkas med Nyckelhålet. Samtidigt har vi inte tummat på kraven för hur nyttiga produkterna måste vara, säger Livsmedelsverkets projektledare Veronica Öhrvik.

Lättare att äta grönare – för både hälsan och miljön

De flesta behöver äta mer grönsaker, rotfrukter och baljväxter. Både för hälsans skull och för klimatet. Nu ska fler vegetariska alternativ kunna märkas med Nyckelhålet, så att det blir enklare för konsumenter att äta hälsosamt. Populära produkter som tidigare inte har kunnat märkas för att de inte passat in i de olika kategorierna eller inte har uppfyllt kraven på portionsstorlek, kan nu få Nyckelhålet.

– Företagen utvecklar hela tiden nya mer hälsosamma produkter, vilket vi tycker är väldigt positivt. Till exempel har det blivit vanligare att ersätta en del av köttet i korv eller mjölet i bröd och pasta med grönsaker och baljväxter. Nu kan företagen märka sådana produkter med Nyckelhålet och därmed underlätta för konsumenter att äta grönare, säger Veronica Öhrvik.

Möjligt för företag att märka fler färdigrätter

I en stressig vardag kan det vara svårt att få tid för matlagning. Då väljer många att köpa färdigmat. Men hittills har det varit svårt att hitta Nyckelhålsmärkta färdigrätter i butiken. Nu blir reglerna för att märka färdigrätter mindre krångliga, vilket de nordiska myndigheter som samarbetar kring Nyckelhålet hoppas ska leda till att fler företag väljer att utveckla och märka nyttiga färdigrätter.

– Statistik från dagligvaruhandeln visar på två starka trender i konsumenternas köpbeteenden; mer hälsosamt och mer färdigmat. De företag som väljer att märka färdigrätter med Nyckelhålet kan svara upp mot båda de behoven, säger Veronica Öhrvik.

Fakta om Nyckelhålet

Nyckelhålet är Livsmedelsverkets märkning som visar på de nyttigare alternativen i butikshyllan – mat med mer fullkorn och fibrer, mindre socker och salt och nyttigare fett. Det är gratis för företag att använda märkningen och att reglerna följs kontrolleras av den offentliga livsmedelskontrollen. Nyckelhålsmärkningen har funnits i Sverige i över 30 år. Sedan flera år finns Nyckelhålet även i Danmark, Norge och på Island. Länderna samarbetar kring reglerna för märkningen. Även Litauen och Makedonien använder Nyckelhålet.

Ytterligare upplysningar för journalister

Livsmedelsverkets pressjour 018-17 53 40