Hitta rätt i fiskfrossan

2018-06-19

Till midsommar står många läckerheter uppdukade på matbordet, inte minst en uppsjö av fisk och skaldjur. Fisk är både gott och nyttigt så njut gärna av det flera gånger i veckan – men kolla var den är fiskad. Särskilt om du är kvinna och tänker skaffa barn någon gång.

Många vet att det finns kostråd om miljögifter i fisk, men en vanlig missuppfattning är att råden bara gäller barn och gravida kvinnor. Eftersom miljögifterna stannar kvar i kroppen under lång tid så spelar det roll vilken fisk du som kvinna äter när du är 20, även om du inte får barn förrän du är 30.

– Livsmedelsverket rekommenderar därför kvinnor som vill ha barn någon gång i framtiden att inte äta dessa fiskar oftare än 2-3 gånger per år, säger Rickard Bjerselius, toxikolog vid Livsmedelsverket.

Vissa fisksorter från Östersjön, dess älvar, Vänern och Vättern har förhöjda halter av miljögifterna dioxin och PCB. Ämnena lagras i din kropp och om du senare i livet är gravid eller ammar förs gifterna över till ditt barn. Foster och små barn är de som är mest känsliga för de skadliga effekterna av dioxin och PCB, därför är det särskilt viktigt att barn och kvinnor som senare kommer att föda barn får i sig så lite som möjligt av dessa gifter.

Odlad lax kan du äta ofta och nästan all sill i butik

Den lax som säljs i affär är oftast odlad eller vildfångad i andra hav än Östersjön och den innehåller därför förhållandevis låga halter miljöföroreningar. Den mesta burksillen som säljs i matbutiker kommer inte från Östersjön. Dessa fiskar innehåller bara låga halter av miljögifterna och den fisken kan du därför äta ett par gånger i veckan. Läs på förpackningen eller fråga var sillen och laxen kommer ifrån.

Kostråden

Unga kvinnor som någon gång vill ha barn, kvinnor som är gravida eller ammar, barn och ungdomar bör inte äta dessa fiskar oftare än högst 2-3 gånger/år - övriga kan äta dessa fiskar högst en gång i veckan.

  • Vildfångad lax och öring från Östersjön, Vänern och Vättern. Även lax som är fångad i älvarna omfattas av kostråden.
  • Strömming/sill från Östersjön (strömming och sill är samma fiskart. Sill kallas den söder om Kalmar, norr om Kalmar kallas den strömming.)
  • Vildfångad sik från Vänern och Vättern
  • Vildfångad röding från Vättern