Pressmeddelanden

  • Anmäl biverkningar av kosttillskott

    Hjälp Livsmedelsverket att uppmärksamma eventuella biverkningar av kosttillskott. Nu kan du skicka in din anmälan i en e-tjänst på Livsmedelsverkets webbplats.

    2025-04-15 - Pressmeddelanden

  • Ovanligt att gränsvärdena för bekämpningsmedel överskrids

    Livsmedelsverkets kontroll av bekämpningsmedelsrester i mat på den svenska marknaden 2022 och 2023 visar att trenden från tidigare år håller i sig - få prover innehåller bekämpningsmedel över gränsvärdet.

    2025-04-09 - Pressmeddelanden

  • Många viktiga insatser för en stark livsmedelsberedskap gjordes 2024

    Ett investeringsprogram för att öka motståndskraften mot störningar inom området livsmedel, dricksvatten, avlopp och avfall, förslag om hur lager kan bidra till att höja beredskapen och insatser för att fortsätta stärka kommuners och regioners förmåga. Det är exempel på hur myndigheterna i beredskapssektorn Livsmedelsförsörjning och dricksvatten arbetar med att stärka Sveriges livsmedelsberedskap inför omfattande kriser och krig.

    2025-03-31 - Pressmeddelanden

  • Livsmedelsverket underlättar för företag – två uppdrag redovisas till regeringen

    Många livsmedelsföretag upplever att regelverket kring livsmedel är komplicerat. För att underlätta för företagen gör Livsmedelsverket insatser på flera olika områden. Nu delredovisas två regeringsuppdrag med en rad insatser för att stötta företagen. Enklare planering av slakt och nya regler om vildsvin är ett par insatser som genomförts under 2024.

    2025-03-17 - Pressmeddelanden

  • Oro för att bli sjuk gör att mat hamnar i sopkorgen

    Svenska konsumenters kunskap om bäst före-märkning, kylskåpstemperatur och hur länge mat håller i kylskåpet har ökat – och kan vara en förklaring till att hushållens matsvinn har minskat. Samtidigt uppger många att de slänger mat på grund av oro att bli sjuk.

    2025-03-13 - Pressmeddelanden

  • Ny handlingsplan ska vägleda i matsvinnsarbetet

    Sveriges nationella handlingsplan för minskat matsvinn, "Fler gör mer", har uppdaterats. Den första handlingsplanen togs fram redan 2018 och även om matsvinnet långsamt har minskat sedan dess är budskapet tydligt. Tempot måste öka om vi ska nå målen.

    2025-03-03 - Pressmeddelanden

  • Från första mars ska restauranger kunna informera gäster om köttets ursprung

    Nu blir det krav på information om varifrån köttet som serveras på restaurangen kommer. Reglerna innebär att restauranger måste kunna informera kunder om ursprungsland för kött från nöt, gris, får, get och fjäderfä. De nya reglerna börjar gälla den 1 mars.

    2025-02-27 - Pressmeddelanden

  • Låga halter av oönskade ämnen i kroppen hos de flesta svenska barn

    De flesta svenska barn har låga halter av oönskade ämnen i kroppen som inte förväntas innebära någon risk för barnens hälsa. Men en andel av barnen har högre halter i kroppen än vad som är önskvärt av PFAS eller bly. Det är några av resultaten från matvaneundersökningen Riksmaten småbarn.

    2025-02-26 - Pressmeddelanden

  • Inköp av ny utrustning kan stärka Sveriges dricksvattenberedskap

    Livsmedelsverket testar en ny utrustning som kan utvinna vatten ur fuktig luft och bidra till att säkerställa tillgången till dricksvatten vid kris. Projektet är ett av flera där myndigheten tittar på innovativa lösningar för att stärka Sveriges livsmedels- och dricksvattenberedskap.

    2025-02-24 - Pressmeddelanden

  • Remissvar: Kommunerna avgörande för livsmedels- och dricksvattenförsörjningen i kris och krig

    Fler invånare än de som vanligtvis äter offentliga måltider bör kunna få stöd av sin kommun för att få tillgång till mat och dricksvatten vid omfattande kriser och krig. De flesta hushåll kan och bör ha en hemberedskap för en viss period, medan sårbara grupper kan behöva mer hjälp. Det är också viktigt att planera för långvariga störningar och hur människor som evakueras eller flyr till kommunen ska få tillgång till vatten och mat.

    2025-02-12 - Pressmeddelanden