Livsmedelsverket inför inte maxvärden för D-vitamin och jod i kosttillskott

2023-05-05

Livsmedelsverket drar tillbaka sitt förslag om att införa maxvärden för D-vitamin och jod i kosttillskott i Sverige. För att ta reda på vilka mängder av vitaminer och mineraler som behövs och vilka mängder som kan vara skadliga kan konsumenter läsa på Livsmedelsverkets webbplats.  

De flesta får i sig tillräckligt med vitaminer och mineraler från maten, men ibland behövs extra tillskott. Därför berikas vissa livsmedel med exempelvis D-vitamin och jod.  Vissa grupper har ett större behov av exempelvis D-vitamin än andra och därför rekommenderar Livsmedelsverket extra tillskott till bland annat äldre, småbarn och personer som inte kan tillgodogöra sig D-vitamin från solen. Men för stora mängder av vissa ämnen under lång tid kan vara skadligt för hälsan.

För att minska risken för att den som äter kosttillskott ska få i sig skadligt höga doser av vitaminer och mineraler föreslog Livsmedelsverket maxvärden för D-vitamin och jod. Efter synpunkter från EU-kommissionen gör Livsmedelsverket nu en ny bedömning och drar tillbaka förslaget om maxvärden.

Enligt Livsmedelsverkets nya bedömning ger inte maxvärden ett så högt skydd för konsumenterna att det motiverar en nationell lagstiftning. Nationella maxvärden skulle ge en oproportionerligt stor påverkan på handeln med andra länder.

I stället för maxvärden hänvisar Livsmedelsverket till information på myndighetens webbplats om risker och nytta med vitaminer och mineraler.

- Det innebär att konsumenterna själva får ta reda på hur mycket vitaminer och mineraler de behöver få i sig eller som kan vara skadligt, säger Astrid Walles-Granberg, rådgivare på Livsmedelsverket. Om man behöver ta tillskott bör man tänka på att inte ta för mycket.

Fakta D-vitamin och jod

D-vitamin behövs för att reglera kalkbalansen i tänder och skelett. Fisk, ägg och D-vitaminberikade livsmedel är viktiga källor till D-vitamin. Vi bildar också D-vitamin när vi är ute i solen.

För stora mängder D-vitamin under lång tid kan leda till för mycket kalcium i blodet, kalciuminlagring i njurarna och i värsta fall njursvikt.

Jod spelar en central roll i kroppens ämnesomsättning. Den viktigaste källan till jod är joderat salt men det finns också i mjölk, ägg, fisk och skaldjur. Tre gram joderat salt motsvarar rekommenderat dagligt intag av jod för vuxna.

För mycket jod kan påverka sköldkörteln och leda till rubbningar i hormonbalansen. Om den som är gravid får i sig för mycket jod kan det påverka fostrets mentala och fysiska utveckling.

Rekommenderat dagligt intag av D-vitamin är 10-20 mikrogram och för jod 150-200 mikrogram.