Pressmeddelanden

 • Lillängens gårdsmejeri i Sunne återkallar ost - kan innehålla listeria

  Lillängens gårdsmejeri i Sunne i Värmland återkallar alla ostar oavsett tillverkningsdatum på grund av listeria. Den som har ostar från Lillängens gårdsmejeri hemma ska inte äta dem utan kassera ostarna.

  2021-10-27 - Pressmeddelanden

 • Klimatanpassning nödvändigt för morgondagens dricksvatten

  Klimatförändringar påverkar inte bara tillgång på mat och olika råvaror. Det hotar även tillgång och kvaliteten på dricksvatten genom exempelvis torka och översvämning. Med Livsmedelsverkets handbok för klimatanpassning får både dricksvattenproducenter och privatpersoner råd om hur de kan möta ett förändrat klimat.

  2021-10-14 - Pressmeddelanden

 • Imorgon är det internationella matsvinnsdagen

  Imorgon, onsdag den 29 september, är det internationella matsvinnsdagen. Den uppmärksammas över hela världen, även i Sverige. I samband med den här dagen satsar Livsmedelsverket tillsammans med Jordbruksverket och Naturvårdsverket på att informera om hur frukt och grönsaker bäst förvaras i hemmet, så att de inte riskerar att slängas.

  2021-09-28 - Pressmeddelanden

 • Pressinbjudan: Matsvinndagen 2021 - rädda frukt och grönt

  Välkommen på matsvinnsnätverkets öppna digitala seminarium den 29 september, med information, fakta och inspiration om hur vi kan minska matsvinnet av frukt och grönsaker. Medverkande är representanter från hela livsmedelskedjan, från producent till konsument.

  2021-09-24 - Pressmeddelanden

 • Snart internationella matsvinnsdagen

  Onsdag den 29 september är det för andra gången dags för Internationella matsvinnsdagen. Den uppmärksammas även i Sverige och i år satsar Livsmedelsverket tillsammans med Jordbruksverket och Naturvårdsverket på att informera om hur frukt och grönsaker bäst förvaras i hemmet för att inte riskera att slängas.

  2021-09-23 - Pressmeddelanden

 • Nu ska fyraåringarnas matvanor undersökas

  Pannkakor, sushi eller tacos – vad är småbarns favoriträtt? Och hur många ”klämmisar” äter småbarn idag? Nu startar Livsmedelsverkets undersökning av småbarns matvanor och först ut bland småbarnen är fyraåringarna.

  2021-09-22 - Pressmeddelanden

 • Låga nivåer bekämpningsmedel i maten – ny kontrollrapport

  Livsmedelsverkets kontroll av bekämpningsmedelsrester i mat från 2019 har nu slutrapporterats. Trenden från tidigare år håller i sig - väldigt få prover innehåller bekämpningsmedel över gränsvärdet.

  2021-09-16 - Pressmeddelanden

 • Skärpta gränsvärden för bly och kadmium i flera livsmedel

  Nu skärps gränsvärdena för bly och kadmium i  flera olika livsmedel. Det innebär att exempelvis barnmat, vissa grönsaker och spannmål inte kommer att få säljas om de innehåller bly eller kadmium över de nya gränsvärdena. Det har också kommit till gränsvärden där det inte funnits tidigare, för exempelvis kryddor och salt.

  2021-09-03 - Pressmeddelanden

 • Samrådsgrupper underlättar dialog för bättre lagar och regler

  För att bättre kunna driva svenska intressen i lagstiftningsprocessen inom EU har Livsmedelsverket startat fem samrådsgrupper. I grupperna ingår representanter för bland annat företag, konsumenter och myndigheter.

  2021-08-26 - Pressmeddelanden

 • ”Nudging” i butik fick konsumenter att slänga mindre mat i onödan

  Butiker kan med enkla medel hjälpa konsumenter att inte köpa mer mat än de gör av med. I en färsk studie i ett antal matbutiker testades olika sätt att ge konsumenterna en knuff i rätt riktning – uppmaningar, förtydligad information och slopade mängdrabatter. Försöken visar att det fungerar: dagligvaruhandeln kan bidra till att minska konsumenternas matsvinn.

  2021-08-25 - Pressmeddelanden