Högre krav på kontroll av listeria i frysta grönsaker

2018-07-18

Frysta grönsaker som kokats lätt innan de packats ska kontrolleras lika hårt när det gäller listeriabakterier som annan ätfärdig mat. Det konstaterar EU-kommissionen efter ett stort utbrott i fem länder orsakat av listeria i fryst majs och grönsaksblandningar.

Tidigare har listeria framför allt förekommit i till exempel vakuumförpackad lax och vissa smörgåspålägg.

– Listeria i frysta grönsaker är alltså nytt för oss. Erfarenheterna från det här utbrottet visar att företagen och kontrollmyndigheterna behöver skärpa kontrollerna av frysta lätt kokta grönsaker, säger Pontus Elvingsson, statsinspektör på Livsmedelsverket.

Produkterna spårade och återkallade

Livsmedelsverket har tidigare informerat om att fryst majs, som har packats i Polen och odlats och bearbetats i Ungern, troligen orsakade utbrottet av Listeria monocytogenes i fem länder. Det är nu bekräftat att det var så. 47 personer har blivit sjuka i utbrottet, nio har dött. Produkterna har nu spårats och återkallats.

Företagen ska följa krav för listeria i ätfärdiga produkter

EU-kommissionen anser att frysta lätt kokta grönsaker ska betraktas som ätfärdiga. Det beror på att de går att äta utan att man tillagar dem och att det inte är ovanligt att de äts råa.

Efter utbrottet anser kommissionen därför att företag som tillverkar den här typen av produkter ska följa EU-reglerna för listeria i ätfärdiga livsmedel. Det innebär till exempel att företagen regelbundet bör kontrollera om det finns listeria i produkterna.

Kommissionen ser nu över hur reglerna för den här typen av produkter kan bli tydligare.

Företag som kan beröras av EU-kommissionens nya bedömning

  • Företag som hanterar frysta lätt kokta grönsaker som ska användas i sallader, juicer och röror.
  • Företag som blandar och konsumentförpackar frysta lätt kokta grönsaker.

De grupper som i första hand riskerar att bli sjuka av listeriabakterier är äldre, gravida och personer med nedsatt immunförsvar.

Ytterligare information för journalister

Livsmedelsverkets pressjour, 018 - 17 53 40