Har du koll på var fisken på julbordet har simmat?

2017-12-20

Gravad lax, inlagd sill, strömmingslåda och sillsallad. Det klassiska julbordet dignar av olika varianter av sill, strömming och lax. Men visste du att det är bra att ha koll på var fisken kommer ifrån?
- Sill från Västkusten och norra Ishavet kan alla njuta av i jul, medan barn och unga bör begränsa den feta fisken från Östersjön, säger Emma Halldin Ankarberg, toxikolog på Livsmedelsverket.

Sill och strömming är egentligen samma fiskart men heter olika beroende av var den är fångad. Det som också skiljer dem åt är att strömmingen/sillen från Östersjön innehåller höga halter av miljögifterna dioxin och PCB, jämfört med sillen från Västkusten och norra Ishavet.

Barn är känsligare än vuxna för dessa miljögifter, som dessutom lagras i kroppen och går över till barnet om man blir gravid eller ammar. Därför är Livsmedelsverkets råd att barn, unga och kvinnor som kan tänkas ha barn i framtiden inte ska äta strömming/sill från Östersjön mer än 2-3 gånger per år.

- Det positiva är att nästan all inlagd sill som säljs på burk i butik är fångad på Västkusten eller i Norra Ishavet och kan ätas av alla, även barn och unga. Ingen behöver därför avstå från sill i jul, säger Emma Halldin Ankarberg.

Även vildfångad lax från Östersjön, Bottniska viken och dess älvar, Vänern och Vättern innehåller höga halter miljögifter och därför gäller samma råd som för strömming/sill från Östersjön. Odlad lax däremot går bra att äta då halterna av miljögifter i odlad fisk är låg.

- Det fina med alla goda fiskrätter till jul är att de även innehåller viktiga näringsämnen. Så det gäller bara att ha koll på i vilket hav fisken är fångad, beroende av vem som ska äta den, säger Emma Halldin Ankarberg.

Livsmedelsverkets kostråd om dioxiner och PCB i fisk

Dioxiner och PCB är miljögifter som lagras i kroppen under många år och som förs över till barnet vid graviditet och amning. Barn är känsligare för dessa ämnen än vuxna, eftersom de utvecklas. Därför bör barn (både pojkar och flickor), ungdomar och kvinnor i barnafödande ålder inte äta strömming och annan fisk med höga halter av dioxin och PCB oftare än 2-3 gånger per år. Övriga kan äta fisken högst en gång per vecka.

De fiskar som omfattas av kostråden är

  • Strömming och sill från Östersjön inklusive Bottniska viken (strömming och sill är samma fiskart, men den kallas "strömming" norr om Kalmar och "sill" söder om Kalmar).
  • Vildfångad lax och öring från Östersjön inklusive Bottniska viken och dess älvar, samt Vänern och Vättern.
  • Vildfångad sik från Vänern och Vättern
  • Vildfångad röding från Vättern.

Ytterligare upplysningar för journalister

Livsmedelsverkets presstjänst, 018-17 53 40