Pressmeddelanden

  • Högre krav på kontroll av listeria i frysta grönsaker

    Frysta grönsaker som kokats lätt innan de packats ska kontrolleras lika hårt när det gäller listeriabakterier som annan ätfärdig mat. Det konstaterar EU-kommissionen efter ett stort utbrott i fem länder orsakat av listeria i fryst majs och grönsaksblandningar.

    2018-07-18 - Pressmeddelanden

  • Värmeböljan ger oss månader av rötmånad

    I slutet av juli börjar den period vi traditionellt kallar rötmånaden. Men det är egentligen vädret, värmen och fukten, som avgör om det är rötmånad för maten eller inte. Eftersom det har varit mycket varmt i Sverige under en längre tid så har rötmånaden egentligen pågått i månader.

    2018-07-17 - Pressmeddelanden

  • Vattenbrist hotar – nu gäller det att spara på dricksvattnet

    Fortsatt torka och nu hotar vattenbrist. Men alla kan spara vatten och därmed göra stor nytta för samhället när torkan slår hårt mot stora delar av landet. Varje liter räknas!

    2018-07-13 - Pressmeddelanden

  • Nya krav för ”fri-från”-produkter

    I höst blir det obligatoriskt för företag som märker livsmedel med "fri-från" att anmäla dessa till Livsmedelsverket. Syftet med anmälan är både att stärka kontrollen av livsmedel som riktar sig till särskilt känsliga grupper och att öka tryggheten för dem som äter produkterna.

    2018-07-12 - Pressmeddelanden

  • Livsmedelsverket stänger Eddis ostfabrik i Norrköping

    Förbud för tillverkning och försäljning av samtliga livsmedel. Det blev resultatet av den oanmälda kontroll Livsmedelsverket nyligen gjorde på Eddis ost i Norrköping.

    2018-07-10 - Pressmeddelanden

  • Frysta jordgubbar bakom utbrott av hepatit A

    Sedan i maj har 13 personer i framför allt södra Sverige smittats av hepatit A. Smittan har spårats till frysta jordgubbar från Polen. Det aktuella partiet jordgubbar har inte sålts direkt till konsument.

    2018-07-04 - Pressmeddelanden

  • Nej tack till magsjuka – film med 7 tips för att undvika campylobacter

    Ta hjälp av Livsmedelsverkets film "Laga kyckling säkert – 7 tips på hur du minskar risken att bli sjuk i campylobacter"!

    2018-06-25 - Pressmeddelanden

  • Campylobacterutbrottet utvärderat – förslag på effektivare smittskyddsarbete

    Under hösten 2016 till sommaren 2017 blev betydligt fler personer än normalt smittade med campylobacter. Producenter och berörda myndigheters hantering av utbrottet har nu utvärderats i syfte att ta reda på hur samarbetet fungerade och vad som behöver förbättras för att minska risken för liknande utbrott framöver.

    2018-06-21 - Pressmeddelanden

  • Bakterier jagas i blodiga burgare

    Ogenomstekta hamburgare som inte hanteras rätt kan innehålla bakterier som gör dig sjuk. Därför gör livsmedelskontrollen i år cirka 500 inspektioner för att få en bild av hur bra restauranger och köttproducenter är på att hantera malet kött som ska ätas rått.

    2018-06-20 - Pressmeddelanden

  • Hitta rätt i fiskfrossan

    Till midsommar står många läckerheter uppdukade på matbordet, inte minst en uppsjö av fisk och skaldjur. Fisk är både gott och nyttigt så njut gärna av det flera gånger i veckan – men kolla var den är fiskad. Särskilt om du är kvinna och tänker skaffa barn någon gång.

    2018-06-19 - Pressmeddelanden