Häll inte ut mjölk i onödan

2022-05-24

Mjölk och havredryck håller mycket längre än vad många tror. Två veckor efter bäst före-datum smakar en öppnad mjölk lika bra som en nyöppnad där bäst före-datum inte passerats. Därför är det viktigt att lita på sina sinnen – titta, lukta, smaka innan man häller ut något i vasken som fortfarande kan vara gott och ofarligt att dricka.

Livsmedelsverket har gett forskningsinstitutet RISE i uppdrag att undersöka om smaken på mjölk och havredryck i öppnade förpackningar förändras när bäst före-datumet har passerat och hur många dagar det tar innan det märks på smaken.

- Matsvinnet måste minska och målet med den här undersökningen är att göra konsumenterna medvetna om att mjölk och havredryck håller mycket längre än vad man tror. Många häller nog ut drycken när bäst före-datumet passerat utan att egentligen veta att den fortfarande går att dricka, säger Karin Fritz matsvinnsexpert på Livsmedelsverket.

Håller länge

Resultatet av undersökningen visar att det inte är någon smakskillnad 14 dagar efter bäst före-datum för öppnad förpackning av mjölk, vid förvaring i fyra plusgrader. Jämfört med en nyöppnad mjölk där bäst före-datum inte har passerats. För havredryck märks ingen skillnad ens efter 16 dagar, när den jämförs med en nyöppnad förpackning. Produkterna testades inte vid en längre period i den här undersökningen.  

Om temperaturen i kylskåpet istället är åtta plusgrader märks ingen smakskillnad sju dagar efter passerat bäst före-datum på mjölken och havredrycken smakar likadant efter tio dagar. Produkterna testades inte vid en längre period i den här undersökningen. 

Viktigt att titta, lukta och smaka

- Våga titta, luka och smaka på mat och dryck så kommer du att märka att mycket smakar bra och går att äta även om bäst före-datum passerat. Du kommer både att spara pengar på det och dessutom göra klimatet och miljön en stor tjänst, säger Karin Fritz.

Bäst före-datum är en guide som ger information om till vilken dag producenten garanterar att  livsmedlet har vissa egenskaper. Efter denna dag kan kanske smaken, färgen eller konsistensen på maten ändras, men den blir inte farlig. 

-  Genom att ha kallt i kylskåpet, fyra plusgrader, förlänger du hållbarheten på maten. Då får du mer tid att äta upp den,  säger Karin Fritz.

Fakta om undersökningen

  • Undersökningen har gjorts av RISE Research Institutes of Sweden och är en del i Livsmedelsverkets pågående regeringsuppdrag för minskat matsvinn tillsammans med Jordbruksverket och Naturvårdsverket.
  • Syftet med undersökningen är att ta reda på om smaken på mjölk påverkas trots att förpackningen varit öppnad och datumet passerats, när den förvarats i kylskåp i fyra eller åtta plusgrader. Samt att ta reda på om smaken på havredryck påverkas när förpackningen varit öppnad och förvarats i kylskåp i fyra eller åtta plusgrader.
  • Smakpaneler bestående av personer i olika åldrar har gjort sensoriska tester, det vill säga smakat på dryckerna, för att avgöra om smaken förändras efter ett visst antal dagar. 

 

Ytterligare upplysningar för journalister

Livsmedelsverkets presstjänst 018-17 53 40