Nyheter

Grönare mat för hälsan och miljön – nu lanseras nya kostråd

2015-04-27

Äta grönare, lagom mycket och röra på sig i vardagen. Det är grundbudskapen i de nya råden om bra matvanor som Livsmedelsverket presenterar idag.

Kostråden passar för de flesta och handlar om att må bra på lång sikt. I de nya råden integreras hälsa och miljö på ett tydligare sätt än tidigare.

- Vi har vägt ihop hur man äter hållbart för hälsan och vilka val som är hållbara för miljön. I de flesta fall går det hand i hand, man behöver alltså inte välja, säger Åsa Brugård Konde, nutritionist på Livsmedelsverket.

Att äta hållbart för hälsan och miljön betyder mer mat från växtriket, det vill säga mycket grönsaker, frukt och bär, fullkorn och vegetabiliska oljor. Att äta mindre kött, och att välja både kött och fisk med omsorg om miljön. Att hålla igen på socker och salt. Och att äta lagom mycket mat, det vill säga inte mer än man behöver.

- Att röra sig i vardagen är också avgörande för att vi ska må bra, både på kort och lång sikt. Nyare forskning visar att stillasittande i sig kan skada hälsan, och därför lyfter vi särskilt fram det i de nya råden.

Hitta ditt sätt

En nyhet är att råden kompletteras med tips på hur man konkret kan göra för att hitta sitt sätt att äta bra. För den som vill ha middagsinspiration finns också ett stort antal Nyckelhålsrecept att välja bland.

- Vi vill inspirera och motivera, därför lanserar vi nu Hitta ditt sätt. Man behöver inte äta perfekt, även små steg är bra för hälsan. Vi tror att alla kan hitta sitt sätt att ta det där lilla steget och där kan våra råd vara en hjälp, säger Åsa Brugård Konde. 

Råden på en minut

bild på broccoli för att äta mer grönsaker etcetera. Bild på olja i skål för at byta till flytande fett. Bild på geléhallon för att äta mindre av rött kött, salt, socker och alkohol.

Bakgrund

Livsmedelsverkets kostråd grundar sig på en genomgång av den forskning om mat och hälsa som har publicerats sedan år 2000. Genomgången har gjorts av över 100 forskare från Norden och finns dokumenterad i de Nordiska näringsrekommendationerna 2012.

Råden har varit ute på remiss och sammanlagt lämnades synpunkter från ett femtiotal remissinstanser. Synpunkterna har varit övervägande positiva och konstruktiva, och har tagits tillvara i de slutgiltiga råden.

Hitta ditt sätt att äta hälsosamt - nytt grepp från Livsmedelsverket Pressmeddelande

Ytterligare upplysningar:
Livsmedelsverkets presstjänst, 018-17 53 40