Fryst majs trolig smittkälla i europeiskt utbrott av listeria

2018-03-22

Det är troligtvis fryst majs som har orsakat ett utbrott av Listeria monocytogenes i fem EU-länder. Utbrottet började 2015 och Sverige är ett av de berörda länderna. Den frysta majsen har packats i Polen och odlats och bearbetats i Ungern.

Det konstaterar den europeiska livsmedelssäkerhetsmyndigheten EFSA och smittskyddsmyndigheten ECDC i en gemensam bedömning.

– De analyser som vi har gjort i Sverige har haft stor betydelse för att spåra smittkällan, säger Livsmedelsverkets smittskyddssamordnare Mats Lindblad.

De berörda produkterna har nu återkallats från butikerna. Men fler personer kan fortfarande bli sjuka, eftersom det enligt EFSA och ECDC kan ta upp till 70 dagar från att någon smittats till dess att hen blir sjuk. Fryst majs som såldes innan återkallandet kan också finnas kvar hemma hos vissa konsumenter.

De grupper som i första hand riskerar att bli sjuka av listeriabakterier är äldre, gravida och personer med nedsatt immunförsvar.

Ytterligare information för journalister

Livsmedelsverkets pressjour, 018 - 17 53 40