Pressmeddelanden

  • Första slakt på gård – två Highland cattle i södermanländsk hage

    Nu har djurägare och slakterier större möjligheter att slakta djur på samma gård som de kommer från. Den första slakten skedde under lugna förhållanden i hagen på en gård i Södermanland.

    2024-04-09 - Pressmeddelanden

  • Remissvar: Bättre livsmedelsberedskap på ett kostnadseffektivt sätt

    Utan fungerande el, IT, telekommunikationer, betalsystem och transporter blir det svårt för livsmedelsföretag och kommuner att försörja befolkningen med mat i kris och krig. Därför behövs samordnade åtgärder för att stärka Sveriges beredskap. En sådan helhetssyn saknas till del i livsmedelsberedskapsutredningens förslag och ansvar och finansiering behöver också bli tydligare. Det är några av slutsatserna i Livsmedelsverkets remissvar.

    2024-04-08 - Pressmeddelanden

  • Det finns förbättringspotential i länsstyrelsernas kontroll

    Länsstyrelsernas kontroll av aktörer i livsmedelskedjan förbättras kontinuerligt, men behöver utvecklas för att bli mer verkningsfull och rättssäker. Samtidigt måste Livsmedelsverket och Jordbruksverket förbättra sin vägledning för att minska osäkerhet kring tolkningen av lagen.

    2024-04-04 - Pressmeddelanden

  • Högt förtroende för Livsmedelsverket bland yrkesgrupper inom offentliga måltider och folkhälsa

    Personer som arbetar med offentliga måltider och folkhälsa har högt förtroende för Livsmedelsverket, och förtroendet ökar. Livsmedelsverkets starka koppling till vetenskap och forskning, kompetens och expertis liksom att myndigheten anses vara oberoende och pålitlig är grund för förtroendet.

    2024-04-04 - Pressmeddelanden

  • Flera viktiga steg på vägen mot en stark livsmedelsberedskap

    Företag inom livsmedelssektorn är aktiva, medvetna och på rätt spår. Och mycket har gjorts för att stärka beredskapen inför kriser och krig. Men för att företagen ska kunna hantera allvarliga störningar under höjd beredskap, som långvariga strömavbrott, IT-störningar och brist på kritiska varor, krävs fortfarande betydande insatser och resurser.

    2024-04-02 - Pressmeddelanden

  • Sverige på väg att missa matsvinnsmål

    Matsvinnet minskar alldeles för långsamt och i nuvarande takt kommer Sverige inte att nå målet om ett halverat matsvinn i Agenda 2030, det visar Naturvårdsverkets nya rapport. Det är dock glädjande att hushållens matsvinn minskat de senaste åren.

    2024-03-18 - Pressmeddelanden

  • Få känner till märkningen ”Bäst före – ofta bra efter”

    I Sverige kastas mycket mat som har passerat sitt bäst före-datum, trots att den fortfarande går utmärkt att äta. Därför finns möjlighet att använda den frivilliga tilläggsmärkningen ”ofta bra efter” på de flesta produkter. En ny undersökning visar att två tredjedelar av konsumenterna tror att tillägget skulle bidra till att de slänger mindre mat – men många känner inte till märkningen alls.

    2024-03-07 - Pressmeddelanden

  • Gotlandslins får exklusiv EU-märkning

    Gotlandslins blir den tjugoandra produkten i Sverige som får EU-märkningen skyddad beteckning. Det innebär att det nu finns speciella krav som måste uppfyllas för att en lins ska få kallas just Gotlandslins.

    2024-03-05 - Pressmeddelanden

  • Förenklingsförslag: En nationell portal för all vatteninformation

    Livsmedelsverket och Sveriges geologiska undersökningar (SGU) har tagit fram ett förslag som ska förenkla dricksvattenleverantörernas administration. Myndigheterna föreslår ett nytt system för inrapportering av råvatten- och dricksvattendata.

    2024-03-01 - Pressmeddelanden

  • Konsekvensanalys av miljöaspekterna i nordiska näringsrekommendationer på remiss

    Nu välkomnas synpunkter på en preliminär rapport från Livsmedelsverket. I rapporten beskrivs hur livsmedelsproduktionen i Sverige och miljö skulle kunna påverkas av att miljöaspekter har tagits med i de Nordiska Näringsrekommendationerna 2023. Rapporten bygger på en modellstudie som gjorts av Sveriges lantbruksuniversitet (SLU)  och Mistra Food Futures på uppdrag av Livsmedelsverket. Remissen sker inför att Livsmedelsverket ska lämna sitt svar på ett regeringsuppdrag den 30 april.

    2024-02-28 - Pressmeddelanden