Fortfarande långt kvar till bra matvanor i de nordiska länderna

2017-01-19

Allt fler nordbor äter ohälsosamt och det är nästan lika vanligt att vara överviktig som att vara normalviktig. Barn i Norden äter ofta bättre än de vuxna, men de sociala skillnaderna i barnens matvanor har ökat markant. Det visar en ny nordisk undersökning.

Barn i Norden äter i genomsnitt mer fisk, frukt och grönsaker och mindre socker än 2011. Men undersökningen visar samtidigt på ökade skillnader mellan barn i olika sociala grupper. Bland barn med föräldrar med kort utbildning har andelen som äter ohälsosamt fördubblats sedan 2011, från 12 till 24 procent. Bland barn med föräldrar med hög utbildning är det färre som äter ohälsosamt, från 14 till 10 procent.

I Sverige har andelen barn som äter mycket sockerrika livsmedel ökat sedan 2011, men konsumtionen är fortfarande en av de lägsta i Norden.

- Det är visserligen positivt att barn i genomsnitt äter mer av det som är nyttigt. Men det är samtidigt mycket allvarligt att de sociala skillnaderna i barns matvanor tycks öka. De ökade hälsoklyftorna är något som hela samhället behöver ta på allvar, säger Anna-Karin Quetel, nutritionist på Livsmedelsverket.

Svenskarna är bra på att äta fisk, grönsaker och att röra på sig

När det gäller de enskilda matkategorierna äter svenskarna förhållandevis mycket frukt och grönsaker samt fisk och förhållandevis lite socker. De andra länderna har minskat sitt sockerätande mer än Sverige, men från en betydligt högre utgångsnivå.  I genomsnitt äter nordborna mindre fisk och fullkorn och mer mättat fett än 2011. Undersökningen visar också att svenska vuxna, tillsammans med finländarna, är mest fysiskt aktiva i Norden och ägnar sig minst åt skärmar som TV och datorer på fritiden. Däremot är andelen inaktiva barn högst i Sverige.

Andelen vuxna i Norden med dåliga matvanor har ökat från 18 procent till 22 procent mellan 2011 och 2014. Ökningen motsvarar ungefär en halv miljon människor. Män har generellt sämre matvanor än kvinnor. Den största andelen med ohälsosamma matvanor finns i åldersgruppen 25 till 44 år.

- Resultatet ger inte en total bild av matvanorna men visar tendenser till skillnader mellan länderna och utveckling över tid, säger Heléne Enghardt Barbieri, utvärderare på Livsmedelsverket.

Fakta om undersökningen

Undersökningen, som genomfördes 2014, är ett samarbete mellan myndigheter och forskare i Sverige, Danmark, Norge och Finland och är beställd av Nordiska Ministerrådet. Sammanlagt har 4949 barn (7-12 år) och 17775 vuxna (18-65 år) i de fem nordiska länderna svarat på frågor om bland annat matvanor och fysisk aktivitet. Undersökningen gjordes även 2011. För att värdera om befolkningen i de nordiska länderna äter hälsosamt eller ohälsosamt har ett kostindex beräknats utifrån hur ofta intervjupersonerna har svarat att de äter grönsaker, frukt, fisk, fullkornsbröd och livsmedel rika på socker eller mättat fett.

Syftet med undersökningen är följa utvecklingen i kost- och motionsvanor i de nordiska länderna i förhållandet mot de mål som är i uppsatta i "Nordic plan of action on better health and quality of life through diet and physical activity". Handlingsplanen antogs 2006 av Nordiska ministerrådet.

Ytterligare upplysningar för journalister:
Livsmedelsverkets pressjour 018-17 53 40