Förslag om begränsning av transfett inom EU – till samma nivå som Nyckelhålet

2019-01-07

EU-kommissionen föreslår att max två procent av det fett som finns i livsmedel får vara industriellt framställt transfett. Det skulle innebära samma gränsvärde för transfett som märkningen Nyckelhålet haft sedan 2009.

Transfetter har bland annat kopplats till höjda halter i blodet av det onda LDL-kolesterolet och minskade halter av det goda HDL-kolesterolet. Vilket i sin tur ökar risken för hjärt- och kärlsjukdom. Därför är det bra att minska mängden transfett i maten så mycket det går.

För att ett livsmedel ska få märkas med Nyckelhålet får max två gram per hundra gram fett vara transfett. Så har reglerna sett ut sedan 2009. EU-kommissionens nya förslag innebär en sänkning till samma låga nivå som gäller för Nyckelhålet.

- Det är mycket glädjande att EU-kommissionen nu föreslår en gräns för transfett. Livsmedelsverket har länge önskat regler som begränsar mängden transfett i alla livsmedel, även de som inte kan Nyckelhålsmärkas, säger Irene Mattisson senior risk- och nyttovärderare på Livsmedelsverket.

Om reglerna genomförs beräknas även de som nu äter mat med mest tillsatt transfett komma ner till de nivåer som WHO rekommenderar – att högst en procent av energiintaget kommer från transfetter. Mest industriellt transfett finns i importerade kakor, kex och chips.

Förslaget skickas nu till Europaparlamentet som får tre månader på sig att granska det innan kommissionen kan gå vidare med processen.

Både naturligt och industriellt transfett

Livsmedelsverkets pressjour 018-17 53 40