Pressmeddelanden

 • Ny rapport: Maten som slängs i hushållen

  I dag, på Internationella matsvinnsdagen, har Livsmedelsverket släppt en rapport som ger detaljerad inblick i vilken mat de svenska hushållen slänger mest av. Frukt och grönsaker är det som oftast hamnar i soporna i onödan, tätt följt av bröd. En betydande del utgörs också av matrester, korv och köttpålägg.

  2023-09-29 - Pressmeddelanden

 • Snart dags för Internationella matsvinnsdagen

  På fredag, den 29 september, är det Internationella matsvinnsdagen. Den uppmärksammas över hela världen, även i Sverige. I samband med dagen släpper Livsmedelsverket en ny rapport om vilken mat som hamnar i hushållens sopor och en informationskampanj med vardagstips till konsumenter som vill ta bättre hand om sin mat och slänga mindre.

  2023-09-26 - Pressmeddelanden

 • Äppelår – men undvik mögelgifter när du gör mos och must!

  I år finns det mycket äpplen i många svenska trädgårdar. Ett bra sätt att ta tillvara äpplena är att göra mos eller must. Men se till att undvika att få med mögelgifter.

  2023-09-11 - Pressmeddelanden

 • En tredjedel av lunchen på äldreboenden blir matsvinn

  En tredjedel av lunchportionen på äldreboenden blir matsvinn. Undernäring är vanligt bland sköra äldre, därför är det allvarligt att maten som planerats utifrån de äldres behov av energi och näring inte blir uppäten. Att satsa på matsvinnsmätningar kan synliggöra maten som inte äts upp och upptäcka risk för undernäring.

  2023-09-06 - Pressmeddelanden

 • Matallergiker förtjänar en bättre vardag

  Fler än hundratusen personer i Sverige har någon form av matallergi. Samtidigt ger drygt 10 procent av livsmedelsföretag fel information om allergena ingredienser. För att färre ska drabbas av allergiska besvär samt få en god vård behövs nya åtgärder inom både livsmedels- och vårdsektorn.

  2023-09-01 - Pressmeddelanden

 • Synpunkter välkomnas på förslag för en hälsosam och hållbar livsmedelskonsumtion

  Livsmedelsverket och Folkhälsomyndigheten välkomnar synpunkter på förslag om mål och insatsområden för en livsmedelskonsumtion i Sverige som är hållbar för hälsa, klimat och miljö.

  2023-08-31 - Pressmeddelanden

 • Råd till riskgrupper – så undviker du att smittas av listeria

  Just nu utreds ett pågående utbrott med listeria. Vakuumförpackad kallrökt lax misstänks vara smittkällan, men exakt vilken produkt som orsakat utbrottet är inte klarlagt. Bakterien listeria finns spridd i naturen och därför finns den ibland också i maten. Listeria kan orsaka allvarlig sjukdom hos personer i riskgrupp. Gravida, sköra äldre och personer med nedsatt immunförsvar bör följa Livsmedelsverkets råd för att minska risken att smittas.

  2023-07-26 - Pressmeddelanden

 • Viktigt att hålla maten kall under rötmånaden

  Under rötmånaden och i sommarvärmen är det viktigt med kyla och bra hygien. Då undviker du både matsvinn och att bli sjuk av maten.

  2023-07-20 - Pressmeddelanden

 • Gränsvärde för PFAS i några livsmedel

  Sedan årsskiftet finns det gränsvärden för hur mycket PFAS som får finnas i animaliska livsmedel som kött, fisk, kräftor och ägg. Det innebär att livsmedel från kött, fisk, kräftor och ägg som tillverkats efter den 1 januari 2023 och finns i butikerna inte ska innehålla mer PFAS än gränsvärdena. 

  2023-06-22 - Pressmeddelanden

 • Idag lanseras nya nordiska näringsrekommendationer

  Idag lanserar Nordiska ministerrådet de nya nordiska näringsrekommendationerna (NNR). Det är den mest aktuella vetenskapliga genomgången av hur människor bör äta för att må bra. En viktig slutsats är att det som är bra för hälsan också är bra för miljön och klimatet.

  2023-06-20 - Pressmeddelanden