Fira med fisk i midsommar! - men välj rätt sort om du är ung

2017-06-19

En klassisk sillunch är för många det självklara startskottet på det svenska midsommarfirandet. Om du dessutom väljer sill från Norra Ishavet eller Västkusten så kan du äta den varje vecka om du vill. Till skillnad från sill/strömming från Östersjön innehåller västkust- och ishavsfisken nämligen inte höga halter av miljögifter.

Fisk är nyttig mat och midsommar är ett perfekt tillfälle att förse sig av alla goda sill- och strömmingsrätter. Men tyvärr är inte all sill och strömming lika nyttig. Den som är fiskad i Östersjön och Bottniska viken innehåller höga halter av miljögifterna dioxin och PCB. Därför bör barn (både flickor och pojkar) ungdomar och kvinnor som vill få barn i framtiden inte äta strömming och annan fet fisk från Östersjön och Bottniska viken oftare än 2-3 gånger per år. Övriga kan äta dessa fiskar en gång i veckan.

Sill från Norra Ishavet och västkusten innehåller däremot inte höga halter av dioxin och PCB.

-        Inlagd sill som du köper i butik kommer från Norra Ishavet eller Västkusten och går därför alldeles utmärkt att äta i midsommar, det gäller även barn och unga, säger Emma Halldin Ankarberg, toxikolog på Livsmedelsverket.

Även lax från älvarna omfattas av kostråden

För vildfångad lax och öring från Östersjön och Bottniska viken, Vänern och Vättern gäller samma råd som för strömming, det vill säga att barn och kvinnor i barnafödande ålder inte bör äta den oftare än 2-3 gånger per år.  Även lax som är fiskad i älvarna har förhöjda halter av miljögifter och omfattas av kostråden.

Fakta om dioxiner och PCB

Dioxiner och PCB är miljögifter som lagras i kroppen under många år och som förs över till barnet vid graviditet och amning. Barn är känsligare för dessa ämnen än vuxna, eftersom de utvecklas. Därför bör barn (både pojkar och flickor), ungdomar och kvinnor i barnafödande ålder inte äta strömming och annan fisk med höga halter av dioxin och PCB oftare än 2-3 gånger per år. Övriga kan äta fisken högst en gång per vecka.

De fiskar som omfattas av kostråden är

  • Strömming och sill från Östersjön inklusive Bottniska viken (strömming och sill är samma fiskart, men den kallas ”strömming” norr om Kalmar och ”sill” söder om Kalmar).
  • Vildfångad lax och öring från Östersjön inklusive Bottniska viken och dess älvar, samt Vänern och Vättern.
  • Vildfångad sik från Vänern och Vättern
  • Vildfångad röding från Vättern.

Ytterligare upplysningar för journalister:

Livsmedelsverkets presstjänst 018 – 17 53 40