Pressmeddelanden
-
10 000 ton mat slängdes i skolan förra året – krafttag behövs
Matsvinnet inom skolor och förskolor har minskat jämfört med tidigare år men minskningen går för långsamt. Barnen får inte i sig tillräckligt med mat och miljön belastas i onödan när mat produceras men inte äts upp. Det visar Livsmedelsverkets sammanställning av kommunernas matsvinn 2024.
2025-05-14 - Pressmeddelanden
-
Ny rapport – Norovirus stod för flest matförgiftningar 2019 till 2023
Norovirus, som även orsakar vinterkräksjuka, låg bakom de flesta rapporterade matförgiftningsfallen 2019–2023. Grönsaker och sammansatta livsmedel som exempelvis sushi och smörgåstårta var de vanligaste smittkällorna för olika sjukdomsframkallande mikroorganismer. Det är några av resultaten i Livsmedelsverkets sammanställning.
2025-05-13 - Pressmeddelanden
-
Uppdaterade riktlinjer för skolmåltider betonar vikten av närvarande vuxna och delaktiga elever
Sverige är världsbäst på skolmåltider – ändå skippar var tredje högstadieelev skollunchen. Den största anledningen är inte maten som serveras utan att elever upplever miljön som otrygg och stressig. I Livsmedelsverkets uppdaterade riktlinjer för måltider i skolan, som nu går ut på remiss, finns förslag på flera åtgärder för att förbättra måltidssituationen för eleverna. Bland annat behöver eleverna få möjlighet att bli mer delaktiga och de vuxna i skolan behöver ta en mer aktiv roll vid måltiden och bidra med positiv attityd.
2025-05-12 - Pressmeddelanden
-
Länsstyrelsernas kontroll 2024: hög kompetens och god planering, men resursbrist och bristande rättssäkerhet
Många länsstyrelser hade hög kompetens och en god planering, men personalbrist ledde till att all kontroll inte kunde utföras. Samtidigt måste Livsmedelsverket och Jordbruksverket ge bättre vägledning för att minska osäkerheten kring tolkningen av lagstiftningen. Det är några av resultaten i Livsmedelsverkets och Jordbruksverkets gemensamma rapport om revisioner av länsstyrelser 2024.
2025-05-08 - Pressmeddelanden
-
Civilsamhället, näringsliv och bistånd avgörande för att ge flyktingar mat och vatten – ny studie från Ukraina och Polen
Privatpersoner, företag och biståndsorganisationer var avgörande för att förse flyktingar med mat och dricksvatten under den första tiden av kriget i Ukraina. Det tog veckor innan allt stöd samordnades, vilket bland annat ledde till ojämn fördelning och matsvinn. Det visar en ny studie som Livsmedelsverket låtit göra.
2025-05-06 - Pressmeddelanden
-
Premiär för Livsmedelsverkets nya Matpyramid
Nu presenteras Livsmedelsverkets egen Matpyramid, som i en enda bild illustrerar hur man kan äta hälsosamt i linje med kostråden. Frukt, grönt och fullkorn är basen, i mitten finns mejeri, fisk och kött. Högst upp är läsk, sötsaker, snacks och annan mat som det är bäst att äta bara lite av.
2025-05-06 - Pressmeddelanden
-
Nya kostråd med fokus på mer grönt och mindre sött
Mycket frukt, grönt och fullkorn och mindre av läsk, godis och snacks. Fisk och baljväxter är bra att äta ofta och man kan gärna äta kött, men inte så mycket. Så kan Livsmedelsverkets nya kostråd sammanfattas. Även ett litet steg kan göra skillnad för hälsan. För miljön, för en stark svensk livsmedelsproduktion och för beredskap för tuffare tider kan man välja svensk mat.
2025-04-28 - Pressmeddelanden
-
Anmäl biverkningar av kosttillskott
Hjälp Livsmedelsverket att uppmärksamma eventuella biverkningar av kosttillskott. Nu kan du skicka in din anmälan i en e-tjänst på Livsmedelsverkets webbplats.
2025-04-15 - Pressmeddelanden
-
Ovanligt att gränsvärdena för bekämpningsmedel överskrids
Livsmedelsverkets kontroll av bekämpningsmedelsrester i mat på den svenska marknaden 2022 och 2023 visar att trenden från tidigare år håller i sig - få prover innehåller bekämpningsmedel över gränsvärdet.
2025-04-09 - Pressmeddelanden
-
Många viktiga insatser för en stark livsmedelsberedskap gjordes 2024
Ett investeringsprogram för att öka motståndskraften mot störningar inom området livsmedel, dricksvatten, avlopp och avfall, förslag om hur lager kan bidra till att höja beredskapen och insatser för att fortsätta stärka kommuners och regioners förmåga. Det är exempel på hur myndigheterna i beredskapssektorn Livsmedelsförsörjning och dricksvatten arbetar med att stärka Sveriges livsmedelsberedskap inför omfattande kriser och krig.
2025-03-31 - Pressmeddelanden