Nyheter

Det behöver inte vara krångligt att äta bättre – Livsmedelsverket lanserar filmer för att inspirera

2016-01-18

Så här års vill många ta nya tag kring maten och motionen. Livsmedelsverket vill visa att det finns många olika sätt att äta bra. Nu lanseras fyra filmer för att inspirera till nya matvanor.

– Att äta bra behöver inte vara krångligt. Och man behöver inte äta perfekt, även små steg är bra för hälsan. Vi tror att alla kan hitta sitt sätt att ta det där lilla steget och där kan våra råd vara en hjälp, säger Åsa Brugård Konde, nutritionist på Livsmedelsverket.

Råden i korthet handlar om att äta mer grönsaker, frukt och fullkorn, dra ner på kött, socker och salt, att äta lagom mycket och att röra på sig, minst 30 minuter varje dag. Med fyra nya filmer vill Livsmedelsverket nu motivera till förändrade matvanor.

– Film är ett snabbt och lättsamt sätt att ge inspiration om bra mat. Vi vill visa att det finns många sätt att äta nyttigt, och att det inte behöver vara svårt. Förhoppningsvis kan fler hitta sitt sätt, säger Christina Lindahl, Livsmedelsverkets kommunikationschef.

Filmerna sprids via Livsmedelsverkets webbplats och sociala medier.

– Filmerna visas även i väntrum inom vården och i sociala medier som Facebook, Youtube och Instagram. Vi hoppas att vi på det här sättet lyckas nå ut brett med råden. Kanske även till unga, som är de som har sämst matvanor i befolkningen, säger Christina Lindahl.

Ytterligare upplysningar

Livsmedelsverkets presstjänst, 018-17 53 40