Äkta Gränna Polkagris får skyddad geografisk beteckning

2022-06-21

EU-kommissionen har sagt ja till att Äkta Gränna Polkagris får skyddad geografisk beteckning. En Äkta Gränna polkagris måste därmed tillverkas på ett särskilt sätt i norra Småland på östra sidan om sjön Vättern i Gränna socken.

Syftet med skyddade beteckningar är att hjälpa producenter av jordbruksprodukter och livsmedel att lyfta fram produkternas kvalitet. De skyddade beteckningarna ska också ge konsumenten trovärdig information om produktens mervärden och kvalitet. Svenska produkter som redan fått skyddad geografisk beteckning (SGB) är bland annat Svecia, Skånsk spettkaka och Bruna bönor från Öland.

-       Det är positivt att livsmedelsföretag i Sverige vill använda sig av skyddad geografisk beteckning eftersom det bidrar till att bevara lokal produktion och hantverkstraditioner och skyddar även mot plagiat, säger Jan Sjögren, chef för avdelningen företags- och myndighetsstöd på Livsmedelsverket.

Olika sorters skyddade beteckningar

Inom EU finns tre sorters skyddade beteckningar för matvaror, som har olika typer av krav kopplade till sig. Förutom Skyddad geografisk beteckning (SGB) finns även Skyddad ursprungsbeteckning (SUB) och Garanterad traditionell specialitet (GTS).

Detta gäller för Äkta Gränna Polkagris

En Äkta Gränna polkagris ska vara en hård godisstång som innehåller socker, glykos, vatten, naturlig pepparmyntsolja, ättika och naturlig rödfärg, vanligen karminrött, som bakas efter ett bestämt recept. För att få kallas Äkta Gränna Polkagris måste den nu också tillverkas inom ett bestämt geografiskt område – i norra Småland på östra sidan om sjön Vättern i Gränna socken.

Det är Gränna Näringslivsförening, Polkagrisgruppen, som ansökt hos EU om Skyddad geografisk beteckning (SGB) för Äkta Gränna polkagris.

Ansöka om skyddad beteckning – så går det till

Som huvudregel ska det vara en grupp eller sammanslutning av företag eller en bransch som ansöker om att få beteckningar skyddade, och inte enskilda producenter. Livsmedelsverkets roll är att ta emot ansökningar och bedöma om tillräckligt underlag inkommit. Därefter följer en process i flera steg där både Livsmedelsverket och EU-kommissionen är involverade och det finns möjlighet för berörda intressenter att komma med invändningar.

Ytterligare upplysningar för journalister:

Livsmedelsverkets presstjänst 018-17 53 40

Anmäl dig här om du vill prenumerera på Livsmedelsverkets nyheter Prenumerera