Ägg från Polen misstänks ligga bakom utbrott av salmonella

2017-09-19

Flera personer i Blekinge och Småland har under augusti blivit sjuka av salmonella i ägg. Eslövs kommun förbjuder nu företaget som sålt äggen att sälja livsmedel och kräver att företaget återkallar de ägg som fortfarande kan finnas kvar på marknaden.

Ett tiotal personer har i augusti blivit sjuka av samma salmonellatyp i ägg. Äggen kommer troligen från Polen och har i första hand sålts till småbutiker. Alla som blivit smittade har ätit råa ägg.

Eslövs kommun förbjuder nu företaget som sålt äggen att sälja livsmedel och kräver att företaget återkallar de ägg som kan finnas kvar på marknaden. Spårning pågår också för att se om äggen sålts även i andra delar av landet. Livsmedelsverket, Folkhälsomyndigheten, SVA, deltar tillsammans med berörda smittskyddsenheter och kommuner i utredningen av utbrottet.

I svenska ägg är det väldigt sällsynt med salmonella. Företag från andra länder som säljer hönsägg till Sverige måste skicka med ett intyg om att äggen kommer från en hönsbesättning som provtagits och är fri från från salmonella.