Nyheter

Felaktiga påståenden på källkritikens dag

2017-03-15

Under panelsamtalet om mat och hälsa på källkritikens dag den 13 mars, som går att se på nätet, förekom påståenden som var felaktiga eller saknade vetenskaplig grund. Eftersom dessa påståenden inte ifrågasattes eller bemöttes under panelsamtalet vill Livsmedelsverket göra några klargöranden.

  1. Livsmedelsverkets råd är att jordnötter kan introduceras i kosten under spädbarnsåret och att föräldrar inte behöver undvika att ge sina barn några livsmedel under spädbarnsåret av risk för allergiutveckling. Det kan vara bra att utsättas för olika livsmedel för att immunförsvaret ska utveckla tolerans mot dessa. Eftersom jordnötter lätt kan fastna i luftvägarna hos små barn är det dock viktigt att inte ge barn hela jordnötter, men finfördelade nötter går bra.
  2. Det finns ett samband mellan konsumtion av rött kött och cancer. Att äta mycket rött kött (nöt, fläsk, lamm) och charkprodukter kan bidra till att öka risken för tjock-och ändtarmscancer. Därför är Livsmedelsverkets råd att inte äta mer än 500 gram rött kött och chark i veckan, vilket för många innebär en minskning. Charkprodukter ökar risken mer än rött kött.
  3. Det finns belägg för att grönsaker och frukt är bra för hälsan. Människor som äter mycket grönsaker och frukt har lägre risk för några vanliga sjukdomar som hjärt- och kärlsjukdom och cancer. Även om riskminskningarna är små, så gör de skillnad eftersom många människor drabbas. Grönsaker och frukt ger mycket av fibrer, vitaminer och mineraler som vi behöver för att kroppen ska fungera.

Länkar om rött kött och cancer

WHO klassade 2015 charkprodukter som cancerframkallande, och rött kött som troligen cancerframkallande:

Länkar om grönsaker och frukt

Livsmedelsverkets råd om grönsaker och frukt bygger på nordiska näringsrekommendationer, NNR 2012.

Om bland annat jordnötter till spädbarn