Debattartiklar

 • Alla kan göra en insats – släng mindre mat och rädda klimatet

  Idag är det Internationella matsvinnsdagen. Då passar det bra att utmana alla att sluta slänga mat. Det är en till synes enkel handling, som gör verklig skillnad för miljön och klimatet. Alla kan bidra och det är samtidigt bra för den egna plånboken.

  2022-09-29 - Debattartiklar

 • Opastöriserad mjölk innebär risker

  I ett debattinlägg menar Ann-Helene Meyer von Bremen och Martin Ragnar att Livsmedelsverkets regler för opastöriserad mjölk lägger för mycket vikt vid riskerna och ser för lite till fördelarna. Debattörerna anser att riskerna är små. Det stämmer inte.

  2022-09-15 - Debattartiklar

 • Släng mindre mat och rädda klimatet

  I söndags var det världsmiljödagen. Den är viktig eftersom den sätter ljuset på miljö- och klimatfrågorna. Dagen ger oss också möjlighet att anta en utmaning, nämligen att sluta slänga mat. Det är en till synes enkel handling, men det är en avgörande insats för miljön och klimatet. Dessutom kan alla bidra.

  2022-06-10 - Debattartiklar

 • Debattartikel med anledning av Europeiska avfallsveckan

  Just nu pågår Europeiska avfallsveckan och den ger oss möjlighet att anta en utmaning, nämligen att inte slänga mat. Den här veckan kan vi alla göra en enkel men avgörande insats och minska avfallet för klimatets skull.

  2021-11-29 - Debattartiklar

 • Replik Land Lantbruk

  Stefan Hellstrand, hållbarhetskonsult och forskare, ifrågasätter att Tim Benton och Helen Harwatt deltar i arbetet med att ta fram  nya nordiska näringsrekommendationer.

  2021-09-17 - Debattartiklar

 • Replik Gård och Djurhälsan

  En viktig del i Livsmedelsverkets uppdrag är den offentliga kontrollen på slakterierna. Vår  huvudsakliga uppgift är att kontrollera att de livsmedel som säljs till konsumenter är säkra och inte skadliga för hälsan. Vårt myndighetsansvar när det gäller arbete med djurhälsa och djurskydd är mer begränsat.

  2021-02-02 - Debattartiklar

 • Upp med de offentliga måltiderna på bordet!

  Den 15 oktober firas Offentliga måltidens dag runt om i landet. Idag, liksom alla andra vardagar, serveras tre miljoner måltider i skola, vård och omsorg. Den reform som infördes för över 70 år sedan, att alla elever kostnadsfritt erbjuds lunch i skolan, är fortfarande unik i ett globalt perspektiv. De 30 miljarder av våra skattemedel som årligen går till måltider i vård, skola och omsorg skulle dock kunna användas ännu bättre om vi slutar ta dem för givet och ser dem som mer än en budgetpost.

  2020-10-14 - Debattartiklar